Dopunsko osiguranje na kušnji pacijenta: koliko će koštati liječenje u bolnici - Za operaciju slijepog crijeva 1.600 kuna

Dopunsko osiguranje na kušnji pacijenta: koliko će koštati liječenje u bolnici - Za operaciju slijepog crijeva 1.600 kuna

25.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Pored sto kuna dnevno za bolničko liječenje pacijenti bez dopunskog zdravstvenog osiguranja morat će još znatno dublje posegnuti u džep. Prema novom načinu obračuna doplate, koji se ovih dana uvodi u hrvatske bolnice pacijenti moraju platiti 20 posto od pune cijene zdravstvene zaštite, odnosno od 25 do 3.000 kuna po jednom računu.
Cijene u različitim bolnicama su različite zbog vrijednosti boda a ovise o rangu ustanove. Skuplje su usluge u kliničkim bolničkim centrima, a jeftinije u općim bolnicama, domovima zdravlja i kod ugovornih liječnika. Koliko koštaju pojedini zahvati i liječenje pitali smo u pulskoj Općoj bolnici.

Glasnogovornik bolnice Goran Paić naglašava da participacija za izvršene operacije ovisi od težine operacije odnosno njene složenosti.
- U prilog tome navodimo dvije operacije loma bedrene kosti. Za obje hospitalizacija je trajala četiri dana, a participacija je u jednom slučaju iznosila 2.817,46 kuna, a u drugom 1.478,67 kuna, dok bi participacija po starom obračunu iznosila 232,80 kuna, navodi Paić. Nadalje navodi primjere nekih uobičajenih operacija u bolničkom liječenju, a obračunate prema novom cjeniku. Tako bi participacija za operaciju hernije iznosila 577,60 kuna, laparoskopska operacija žući 1.978,22 kune, operacija slijepog crijeva 1.638,52 kuna, infarkt miokarda 2.597,46 kuna, bronhopneumonija 2.497,75 kuna.
Za rendgen pluća u bolničkoj poliklinici participacija se plaća 25,10 kuna zbog toga što je puna vrijednost usluge manja od zakonom propisanog iznosa participacije koji iznosi 50 kuna. Tako se i pojedini ultrazvuk naplaćuje 25 kuna.
Za participaciju u fizikalnoj zdravstvenoj zaštiti generalno nije moguće reći visinu, jer cijena participacije ovisi od slučaja do slučaja. Primjerice pacijent koji ima samo terapiju strujom plaća participaciju od 25 kuna dnevno. Za vađenje krvi isto tako nije moguće navesti cijenu, koja zavisi od broja i vrste postupaka. Za vađenje krvi putem crvene uputnice kombinacija hormona štitnjače plaća se 50 kuna, za jedan alergogen 60 kuna. Kod vađenja krvi putem crne uputnice participacija se ne naplaćuje.
Iako se naplata participacije u odnosu na ukupnu cijenu za CT pretrage kreće između 120 i 600 kuna za sada je zabilježena najveća naplata participacije u iznosu od 288 kuna za CT abdomena i zdjelica sa kontrastom.

 

 

Uvjetovanje dopunskim

Tek s objavljenim iznosima svih zdravstvenih usluga postaje jasno koliko skupo postaje zdravlje. Tek se sada vidi koliko smo uvjetovani dopunskim osiguranjem. Bez njega teško će se moći mirno spavati. Mnogi neće biti u mogućnosti nadoplatiti bolničko liječenje pa će im dopunsko osiguranje postati jedino rješenje. Postavlja se pitanje što će biti s onima koji ne budu mogli platiti, a stigli su u bolnicu bez dopunskog? Hoće li u zatvor? Hoće li im zaplijeniti imovinu? Hoće li se osnovati fondovi za pomoć? Imovinski cenzus od malo više od 1.500 kuna prihoda mjesečno po članu domaćinstva sigurno neće pokriti sve one koji dopunsko ne mogu platiti. Očito je da sustav opterećivanja pacijenata treba doraditi.


Zdravstvo treba više novca, ali ne može bez socijalne kategorije. Premda smo svi čuli za surov američki zdravstveni sustav, predložene su novine previsoka stepenica za mnoge hrvatske građane, trebalo bi ih biti više i različitih visina. Različiti prihodi uvjetuju različite premije osiguranja, ali nedovoljno je razreda. Znatno je teže izdvojiti 50 kuna od mirovine negoli 130 od plaće. Pogotovo je teško izdvojiti još 80 kuna za člana obitelji u slučaju kada prihodi dvočlane obitelji prelaze mizernu 3.031 kunu pa nemaju pravo na besplatno dopunsko.

zdravstvo reforma participacija dopunsko zdravstveno osiguranje zdravstveno osiguranje