Donesena odluka kojoj se usprotivilo 11 županijskih vijećnika: Raspisat će se natječaj za koncesiju plaža Maslinica i Girandella

Donesena odluka kojoj se usprotivilo 11 županijskih vijećnika: Raspisat će se natječaj za koncesiju plaža Maslinica i Girandella

3.3.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Osim bučnog aktualnog sata glavna tema jučerašnje Županijske skupštine bila je vezana uz davanje dviju koncesija na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje plaže u Rapcu. Jedna je za Girandellu (k.č. 1075), a druga Maslinicu (k.č. 1076/3).

Inicijativu prema Županiji da se pokrene natječaj za dugogodišnju koncesiju dale su tvrtke Sloković d.o.o. i Maslinica d.o.o. Radi se o iznajmljivanju ležaljki, sportskih rekvizita i "ambulantnoj" prodaji. Koncesionar smije zauzeti najviše 60 posto površine, a ostalih 40 posto mora ostati slobodno.


Dosad je bilo uobičajeno da se za istarske plaže daje jednogodišnje koncesijsko odobrenje, i tada sav prihod ide općini/gradu. No, kod dugogodišnjih koncesija (na 20 godina) sredstva u jednoj trećini idu Županiji (trećina općini/gradu, a trećina državi), pa su sada u Istarskoj županiji poželjeli preuzeti taj prihod. Kako je kazao istarski župan Boris Miletić, oni žele štititi županijski interes.

Naime, početna cijena jedne 20-godišnje koncesije iznosi 3 milijuna eura, a druge 18,4 milijuna eura.


Prvi se protiv takve odluke na Županijskoj skupštini pobunio Vili Bassanese (SDP), koji smatra da je bolje da ostanu koncesijska odobrenja. Slaven Boljun (Možemo!) je upozorio na nepotpuno riješen spor Županije i Grada Labina oko Maslinice. Koviljka Aškić (nezavisna) apelirala je da se poštuje masterplan turizma Istarske županije, a Goran Subotić (SDP) je zatražio stanku od 10 minuta.

- Nema potrebe, javio se iz zadnjih klupa Ivan Jakovčić (IDS), te je predsjednica Sandra Ćakić Kuhar odmah prihvatila Jakovčićevu sugestiju.


 - Ima potrebe, suprotstavio mu se vijećnik Renato Kalac (nezavisni), kazavši da su u posljednji čas dobili materijale za ovu odluku te ih nije bilo moguće brže proučiti s obzirom na veliki broj nelogičnosti (prostornih i koncesijskih).

- Na Google Mapsu se vidi da već sada ondje postoje ležaljke. Jesu li te čestice pod koncesijom već sad ili nisu?, pitao je Kalac.

Županijski pročelnik Mirko Radolović je odgovorio da je sve objašnjeno u materijalima koje su poslali, te da neće biti nikakvog ograničenja za pristup tim plažama. Župan Miletić je naglasio da je ovo tek odobrenje natječaju, ali ne i koncesijama, za koje će se glasati tek kad se provede natječaj.


Na koncu je s 27 glasova "za" odlučeno da se provede natječaj za ove dvije koncesije. Protiv je bilo 11 vijećnika (nezavisni, SDP i Možemo!).


Anđelo DAGOSTIN

županijska skupština koncesija maslinica girandella rabac plaže