Dokumentarni film „Matija Vlačić Ilirik“ danas na HRT-u

Dokumentarni film „Matija Vlačić Ilirik“ danas na HRT-u

16.4.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Dokumentarni film "Matija Vlačić Ilirik" prati životnu priču jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih reformatora 16. stoljeća. Hrvat Matija Vlačić iz Labina preko Venecije dolazi u Wittenberg, središte reformacije te zajedno s Lutherom i Melanchthonom kroji novu vjersku i političku sliku Europe.

Film se osim njegovim životopisom bavi nastankom i opstankom reformacije, političkim i vjerskim sukobima u Europi u 16. stoljeću te njegovim filozofskim, povijesnim i jezičnim opusom. Ključ Svetog pisma i Magdeburške centurije možda su i najvažnija djela reformacije. Kroz film se pokušava otkriti gdje je njegov grob i zašto su ga se protestanti odrekli.

Film osim autentičnih lokacija njegovog rada i života, obiluje kostimiranim scenama snimljenim u dvorcu Veliki Tabor. U filmu kao sugovornici sudjeluju povjesničari, filozofi i predstavnici vjerskih zajednica iz Hrvatske, Njemačke, Italije i SAD-a.

Urednik i scenarist dokumentarnog filma je Niko Kostanić, a redatelj Neven Mihael Dianežević.

Dokumentarni film pogledajte danas na programu HTV-a 1 od 17:35 sati.dokumentarni film matija vlačić Neven Mihael Dianežević