Dok nitko ne popušta, nema rješenja za hitnu

Dok nitko ne popušta, nema rješenja za hitnu

2.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kao što smo u srijedu izvijestili, Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Istarskom županijom sazvao je u utorak skup o hitnoj medicinskoj pomoći na koji su pozvani ministar zdravstva i zdravstvene ustanove u Istri, gradonačelnici Labina, Pazina, Poreča i Umaga, građanske inicijative iz Labina i Pazina. Ukratko, svi relevantni sudionici, osim - javnosti.

Zabranjen je, naime, bio pristup novinarima i građanima, a nakon sastanka stiglo je priopćenje iz Županije, koje smo jučer i objavili.

U međuvremenu su se, međutim, javili čitatelji koji smatraju da su u županijskom priopćenju prešućene bitne tvrdnje.

"Mi koji smo prisustvovali tom skupu znamo da ovo priopćenje nema previše veze s istinom i sadržajem skupa, već je pristrano i uljepšano poslala sama Županija, protivno dogovoru da jedino priopćenje sa skupa napiše i objavi organizator - CGI Poreč. Sramota", komentar je anonimnog čitatelja objavljen na našem portalu koji tvrdi da je prisustvovao skupu.

Na naš upit hoće li se oglasiti priopćenjem, Mladen Momčinović iz Centra za građanske inicijative odgovorio je negativno. No, rekao je da su skup sazvali zbog manjkavih rješenja nove organizacije hitne medicinske pomoći.

- Građani očekuju primjerenu zdravstvenu zaštitu, a sadašnjom organizacijom to nije dobro riješeno, smatra Momčinović. Po njemu, do sada su padale teške riječi između obiteljske medicine, hitne pomoći i ostalih sudionika u zdravstvu, a građani nisu dobivali zdravstvenu uslugu na koju imaju pravo. Da bi se raspravilo o tom problemu, CGI Poreč je sazvao sve sudionike, a očekivali su, kako nam je ispričao Momčinović, da će razgovor biti otvoreniji ako ne prisustvuju novinari.

Na koji će način građanske inicijative obavještavati građane, za sada nije poznato. Jučerašnjim pregledom njihovih portala nismo zamijetili informacije sa skupa. Sa Županijom će se vrlo brzo složiti oko toga da se novinarima ne dozvoli izvještavanje sa skupova i da se uopće što manje piše o hitnoj. Upravo županijski pročelnik Valerio Drandić smatra da su mediji po pitanju hitne proizveli probleme te nezadovoljstvo građana i liječnika.

Svi su nezadovoljni

- Sada imamo devet milijuna kuna više za hitnu medicinsku pomoć i još četiri milijuna kuna daju gradovi i Županija, a svi su nezadovoljni. Međusobni odnosi su loši. Slažem se s izjavom ministra o neslozi među feudima i da nema rješenja dok nitko ne popušta, kaže Drandić, koji očekuje dogovor između obiteljskih liječnika, Zavoda za hitnu medicinu i Istarskih domova zdravlja.

Očito je da obiteljski liječnici ne žele preuzimati nove obveze, i to bez novih ugovora. Hitna, s druge strane, traži da se bavi uglavnom samo svojim poslom - hitnom medicinom i spašavanjem ugroženih života. Građani, pak, imaju svoje potrebe i navike, a što će biti s turistima, još se niti ne govori.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić smatra važnom najavu ministra o decentralizaciji ustroja. Slaže se da se organizacija hitne i sve što je s njom povezano mora dogovoriti na razini Županije. Važnim smatra definiranje obveza i prava obiteljskih liječnika putem ugovora. Dežurstva liječnika obiteljske medicine problem su i u Splitu i Rijeci, pa se od nadležnog ministarstva očekuje rješenje.

Pulskoj bolnici mjesečno nedostaje 1,8 milijuna kuna

Pulskoj Općoj bolnici kontinuirano nedostaje mjesečno od 1,5 do 1,8 milijuna kuna. Financijski izvještaj za studeni i prosinac prošle godine u potpunosti ukazuje na isti trend koji se proteže tijekom cijele godine, a to je nedostatak prihoda u odnosu na rashode. Doznajemo to od Valerija Drandića, predsjednika Upravnog vijeća bolnice, koji očekuje da će ova godina, kao i prethodna, završiti s 20-ak milijuna kuna duga.

Svake je godine gotovo identičan manjak bolnice uslijed premalog proračuna i većih troškova. Do većih troškova dolazi, prema Drandićevim riječima, zbog rada na dvjema lokacijama te naplate kredita.

O financiranju bolnice bilo je govora, između ostalog, i prilikom susreta u utorak s ministrom zdravstva Rajkom Ostojićem. Prema Drandićevim riječima, ministar je rekao da je upoznat s poslovanjem pulske bolnice i obećao je da će se pozabaviti tim pitanjem. U Županiji se nadaju da će doći do pomaka nabolje budući da je HZZO u ponedjeljak utvrdio privremene iznose za sve hrvatske bolnice. Utvrđeni su privremeni maksimalni iznosi za razdoblje od 1. do 29. veljače, isti kakvi su bili utvrđeni za siječanj 2012. godine. Za Opću bolnicu Pula utvrđen je iznos od 18,7 milijuna kuna, doznajemo iz HZZO-a.

Na Upravnom vijeću utvrđena je i prioritetna lista opreme potrebne za bolnicu. Najviše je bilo riječi o uređaju za magnetsku rezonancu, koji nedostaje bolnici, a za hospitalizirane se pacijente koristi onaj iz poliklinike Ars medica. (Piše Jasna ORLIĆ)

hitna pomoc hitna medicinska pomoc labin hitna pomoc labin peticija demetlika reforma zdravstvo