DOGAĐANJE U ČAST PLOMINSKOJ ENDEMSKOJ BILJCI Odazovite se ljupkom zvonu istarskog zvončića

DOGAĐANJE U ČAST PLOMINSKOJ ENDEMSKOJ BILJCI  Odazovite se ljupkom zvonu istarskog zvončića

28.5.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Znate li kako izgleda endemska biljka Istarski zvončić? Saznat ćete u subotu, 31. svibnja ukoliko vas put nanese u stari grad Plomin koji u ovo vrijeme buja u ljubičasto-plavim cvijetovima ove krhke, ali veličanstvene  biljke.

Priredba „Zvončić zove u Plomin" započet će u 17 sati „ na Lombordi" kraj crkvice Sv. Jurja  gdje će Slavko Brana iz javne ustanove Natura Histrica te hobist Bruno Fadel otkriti sve što znaju o zvončiću. Gljivarsko društvo Martinčica iz Labina, te udruga Zdrav život iz Rijeke također će uveličati ovaj skup dok će učenici iz osnovnih škola Vozilići, Čepić i Potpićan izložiti svoje radove. Nakon predavanja slijedi nastup riječkih Putokaza, a tijekom cijele priredbe posjetitelji će moći donirati priloge za pomoć poplavljenim područjima u kasicu Hrvatskog crvenog križa.

Istarski, odnosno, kako mu Plominjani vole tepati „Plominski zvončić" nalazi se na listi ugroženih vrsta Istarske županije, a ovogodišnja tema eko akcije „Neka moja Istra blista" upravo je zaštita ugroženih životinja i biljaka. Istarski zvončić jedan je od fenomena našeg područja. U kratko vrijeme njegovog cvjetanja zaista obuzme cijeli stari grad Plomin, razlije se preko baladura, starogradskih bedema i pročelja kuća i crkvi. Bura ga zna odnijeti i na obližnje kvarnerske otoke, ali nađe se i na najvišem istarskom vrhu - Sisolu.

 

Organizator: TZ Općine Kršan        Pokrovitelj: Općina Kršan           Sponzor: Restoran „Dorina"

plominski zvončić zvončić općina kršan