Dobrodošlo glazbeno osvježenje kao odmak od „novog normalnog“

Dobrodošlo glazbeno osvježenje kao odmak od „novog normalnog“

17.7.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Glazba

Dogodio se prvi ovogodišnji ljetni koncert na Špini! U nizu otkazivanja kulturnih, zabavnih i drugih manifestacija koje nam je „novi val“ epidemije COVID-19 virusa donio koncem prošlog i početkom ovog mjeseca, opravdano je vladao skepticizam oko održavanja bilo kakvog scenskog događanja ovoga ljeta. Međutim, kako okupljanja manje od 100 osoba na otvorenom nisu okarakterizirana kao visokorizična, otvorio se prostor za organizaciju tradicionalnog Labin Jazz festivala, koji se već dugi niz godina odvija u sklopu Labin Art Republike.

U nešto izmijenjenom i prilagođenom formatu, ovogodišnji jazz festival kroz četiri četvrtka u srpnju i kolovozu donosi četiri koncerta vrsnih domaćih jazz izvođača i sastava, a prvi od njih, održan jučer, 16. srpnja, došao je kao dugo čekano osvježenje za kulture i umjetnosti željnu labinsku publiku.

Sedamdesetak posjetitelja – jer toliko ih na neveliki prostor Špine u labinskoj starogradskoj jezgri i stane kada se poštuju sve epidemiološke preporuke i mjere – dobilo je dozu doista vanserijskog muziciranja Vedran Ružić Tria. Ovi dobitnici Porina za najbolji album jazz glazbe iz 2017., okupljeni oko opatijskog bass virtuoza (i sjajnog likovnog umjetnika!) Vedrana Ružića, u klasičnoj jazz postavi kontrabas – gitara – bubanj, isporučili su besprijekornu i ponekad malo manje standardnu svirku, s naglašeno avangardnijim i vrlo strastvenim pristupom muziciranju na kontrabasu samog autora i vođe sastava.

Izrazito raspoložen, Ružić je nizom duhovitih dosjetki, koje je majstorski improvizirao poput pravog jazz-era, spontano vodio publiku kroz koncert. Sat i pol nastupa gotovo je prohujalo, a sedamdesetak najsretnijih (i najbržih) koji su se domogli ograničenog broja ulaznica, nagovorilo je bend da svoj nastup produže za još jednu skladbu, toliko očito žedni i željni ljetnih kulturnih događanja i uvijek ugodnih večeri uz živu glazbu na Špini.

koncert kod špine covid 19 jazz labin jazz republika labin jazz republika