Dobra ponuda voća i povrća na labinskoj tržnici

Dobra ponuda voća i povrća na labinskoj tržnici

7.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Za vrijeme jučerašnjeg posjeta labinskoj tržnici ugodno smo se iznenadili izdašnom ponudom povrća i voća. Privukao nas je jedan štand na kojem smo pored zelenih salata, čija se cijena kreće od 10 do 14 kuna, pronašli lijep radič primo tajo i pitomu rigolu. Kilogram tog povrća stoji nemalih 50 kuna, ali proljetni ručak dobro će se nadopuniti i crvenim radičem koji košta 20 kuna. Cijena blitve, špinata i svježeg kupusa iznosi desetak kuna. Brokula je po 20, a cvjetača po 16 kuna.

 


Nezaobilazna namirnica u ovo doba godine je mladi luk za koji je potrebno izdvojiti 20 kuna. Među skupljim proizvodima su mahune - 30 kuna za kilogram. Zelena paprika je po 28, rajčica po 18, dok se cijena tikvica kreće od 15 do 20 kuna. Mladi krumpir košta deset kuna, a prošlogodišnji je uglavnom upola jeftiniji. Svežanj pitomih šparuga košta 20, dok divlje i dalje »drže« cijenu od 25 kuna. Mrkva je po 10 ili 12, a korijen i list celera po 20 kuna.


Jučer smo na labinskoj tržnici pronašli i proizvode primjerenije ljetnoj ponudi. To su breskve i nektarinke za koje je potrebno izdvojiti 38 kuna i marelice koje koštaju 40 kuna. Jagode su po 30, a kruške viljamovke i ananas po 18 kuna. Iz porodice agruma pronašli smo žute i crvene naranče po 10 i limun po 16 kuna. Cijena banana tijekom cijele godine je jednaka te iznosi 8 ili 9 kuna. Ovisno o sorti, za kilogram jabuka potrebno je izdvojiti od 8 do 15 kuna.

 


Mnogim je Labinjanima obližnja ribarnica mjesto okupljanja gdje nerijetko saznaju neku novost, slučajno ili namjerno sretnu se s prijateljem i naravno »bace oko« na neku ribu. Jučer smo je pronašli na tek četiri štanda. Dominirala je srdela čija je cijena od 15 ili 20 kuna gotovo već uobičajena. Manji primjerci oslića i mola koštaju 30 kuna, dok su veći dvostruko skuplji. Kilogram miješane ribe za brodet iznosi od 35 do 60 kuna. Šezdeset kuna treba platiti i za kilogram barbona, grunj je po 50, a brancin i orada 80 kuna.

 

L. SINČIĆ