Dobar start u našem gradu: otvara se psihološko savjetovalište

Dobar start u našem gradu: otvara se psihološko savjetovalište

6.7.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Udruzi Labin Zdravi grad odobrena su sredstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u visini od 100.000,00 kuna za formiranje Centra za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji u Labinu. Naime, Udruga je u listopadu 2019. zajedno sa Gradom Labinom i općinama Labinštine, Istarskom županijom te Centrom za socijalnu skrb Labin, Zdravim gradom Poreč, Savjetovalištem „Luka Ritz“ iz Zagreba i Gospodarskim vijećem Grada Labina kao partnerima, prijavila projekt pod nazivom „Dobar start“ na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt je započeo već u lipnju prvim radnim sastancima s partnerima, a Centar za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji započet će s radom s građanima u rujnu ove godine. Nakon potpisivanja Ugovora od strane ministarstva i udruge, započinje pripremno razdoblje od dva mjeseca u kojem će se uspostaviti organizacijska jedinica te pokrenuti postupak upisa udruge u evidenciju pružatelja socijalnih usluga savjetovanja i pomaganja. Voditeljica projekta je Hana Šiljan Bembić, psihologinja u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“, a vanjske suradnice Đeni Zulijani i Dubravka Ujčić Lukšić, također obje psihologinje. Ispred Grada Labina suradnici na projektu su Vesna Blažina, savjetnica za društvene djelatnosti koja koordinira gradski preventivni program te Alek Dragojević, pročelnik za gospodarstvo i EU projekte koji koordinira Gospodarsko vijeće Grada Labina.

Osnovni cilj projekta je formiranje Centra za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji kroz kojeg će se provoditi aktivnosti kao što su predavanja, individualni i grupni rad, edukacije, fokus grupe i promocija te pružanje podrške, savjetovanje i edukacija jednoroditeljskih obitelji kroz predavanja, grupni i individualni rad, povezivanje različitih dionika koji nude usluge i pomoć za jednoroditeljske obitelji na lokalnoj razini te informiranje  jednoroditeljskih obitelji o njihovim pravima i mogućnostima osobno ili putem web stranice, a također i senzibilizacija poslodavaca spram jednoroditeljskih obitelji i roditelja malodobne djece do 10 godina i promocija boljih uvjeta rada.

Prostorije za rad bit će prostorije udruge Labin Zdravi grad u Rudarskoj ulici (u zgradi Porezne uprave) u kojima djeluje i organizacijska jedinica Centar +65.

Udruga će surađivati sa svim značajnim dionicima u lokalnoj zajednici, kao što su dječji vrtići, osnovne škole, srednja škola, ustanove socijalne i zdravstvene skrbi i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. U projekt će biti uključeni i volonteri.

Trajanje projekta je godinu dana, u kojem razdoblju će usluge za jednoroditeljske obitelji biti besplatne.

„Izrazito mi je zadovoljstvo što sam dio ovog projekta. Dostupnost usluga savjetovanja je izuzetno važna za svaku lokalnu zajednicu, a Labinština to treba i svakako zaslužuje. Zahvalna sam Gradu Labinu i općinama Labinštine što su prepoznali vrijednost ove inicijative i dali joj svoju podršku, svim partnerima i suradnicima s kojima vjerujem da ćemo ostvariti izvrsnu i kontinuiranu suradnju na ovom konkretnom projektu, ali i nadalje. Pozivam građane u potrebi da nam se slobodno obrate u povjerenju kad Centar započne sa svojim radom, a posebno jednoroditeljske obitelji da iskoriste mogućnost besplatnih usluga za vrijeme trajanja projekta.“, rekla je Hana Šiljan Bembić, voditeljica projekta.

 „Budući da je mentalno zdravlje prepoznato kao jedan od javno zdravstvenih globalnih prioriteta, ovim projektom će Labin i Labinština dobiti savjetovalište i više neće biti potrebe da naši sugrađani odlaze u druge gradove radi ove usluge. I u vrijeme globalne pandemije COVID-19, koja je obilježila čitavu ovu godinu, stresne okolnosti značajno utječu na mentalno zdravlje svakoga od nas, na kvalitetu života te, neizravno, i na potencijal naše brze i učinkovite gospodarske obnove i ekonomskog rasta. Zbog toga smo napravili korak naprijed te ćemo s općinama Sveta Nedelja, Raša, Pićan i Kršan, osim prostornih, pružiti i financijsku i logističku potporu projektu. Valja naglasiti da je Istarska županija u svom Planu za zdravlje i socijalno blagostanje predvidjela i postavila kategoriju mentalnog zdravlja visoko na listu prioriteta. U posljednje dvije godine putem Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije financirana je edukacija i osposobljavanje osoba za rad u savjetovalištima diljem Županije, pa tako i u našem gradu. Mi smo ovaj poziv Istarske županije vrlo rado prihvatili na čemu im i ovim putem zahvaljujem. Grad Labin je uputio tri osobe na edukaciju, i te osobe će sada biti angažirane u savjetovalištu. Paralelno s time, prijavljen je ovaj projekt i ovih 100.000 kuna znači jako puno za njegov početak. Kako i sam naziv projekta kaže, ovo je jedan dobar start u našem gradu!“, zaključila je zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Federika Mohorović Čekada.

 

KONTAKT:

Tel.: 052/853-523

Mob:

Email: labin.zdravi.grad@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/LabinZdraviGrad

labin zdravi grad hana šiljan bembić federika mohorović čekada psihološko savjetovanje