''Do kraja lipnja niže zatezne kamate za građane''

''Do kraja lipnja niže zatezne kamate za građane''

11.6.2015. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je za RTL kako će se u četvrtak na Vladi raspravljati o zateznim kamatama na dugovanja. Također je dodao kako namjeravaju izmjene zakona poslati u hitnu procedur.

 

 Zbog previsokih kamata Vlada je odlučila mijenjati zakone. Saboru će sutra predložiti da se u Zakonu o obaveznim odnosima smanji zatezna kamata za građane s preko 12 na oko 8 posto, javlja rtl.hr.

''Pozitivno će pogodit svakog onog dužnika koji se našao u situaciji da ne može vraćati svoj dug, jer će jednostavno plaćat tridesetak posto, kod nekih trgovačkih društava i do pesedetak posto manju kamatu. Svatko će to osjetit. Idemo u hitnu proceduru, očekujem da stupi na snagu do kraja lipnja'', rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Na primjeru duga od 10.000 kuna razlika u iznosu kamate na godišnjoj razini i više je nego jasna. Prema staroj kamati, dug bi godišnje rastao za 1.240 kuna, prema novoj kamati će rasti oko 800 kuna.

To je tek prvi od mnogih koraka koliko će biti potrebno za ozbiljnije uvođenje reda u kamate. Zakonom o obaveznim odnosima najviše će se utjecati na dugovanja koja građani imaju prema telekom operaterima, komunalnim poduzećima poput vodovoda ili plinare i drugim davateljima usluga - ozbiljnije mijenjanje kamata u slučaju potrošačkih i stambenih kredita u bankama tek treba doći na red.

 

 

štednja kamate zetezne kamate banke financije