Do kraja godine Vlada daje zeleno svjetlo Plominu 3 - premijerka zaigrala na drugu kartu - elektranom protiv krize

Do kraja godine Vlada daje zeleno svjetlo Plominu 3 - premijerka zaigrala na drugu kartu - elektranom protiv krize

17.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

ZAGREB - Nakon što se Vlada mjesecima bavila provođenjem mjera iz programa gospodarskog oporavka (promjenama u poreznom sustavu, smanjivanjem neporeznih davanja, ukidanjem državnih agencija) te nakon što se potrošila na bezuspješnom pokušaju da izmijeni Zakon o radu da bi postigla kakve-takve uštede u proračunu, čiji je deficit na kraju ipak morala povećati za 5,5 milijardi kuna, premijerka Jadranka Kosor odlučila je zaigrati na drugu kartu.

Gospodarski oporavak, koji građani još ne osjećaju, a neće ga biti ni do kraja godine, jer će Hrvatska i u 2010. zabilježiti pad BDP-a, i to od najmanje 1,6 posto, natjerali su Kosor da spas potraži u investicijama.

Tako je i na okupljanju HDZ-ove mladeži najavila velike investicije, ali o konkretnim projektima nije htjela govoriti. Iz razgovora s više sugovornika u Vladi, ali i ljudima iz gospodarstva doznajemo da je riječ o paketu koji je sastavljen od kombinacije novih i starih projekata te ulaganja državnih i privatnih kompanija.

 

Akcijski plan HEP-a

 

U javnom sektoru, što se dalo naslutiti i iz dosadašnjih Vladinih najava, dugogodišnja velika ulaganja u cestogradnju zamijenit će ulaganja u željeznicu i energetiku. Tako će ulogu investicijskog prvaka imati Hrvatska elektroprivreda, koja je po Vladinu nalogu već sastavila akcijski plan vrijedan tri milijarde eura. Godišnje će HEP ulagati po 3,5 milijardi kuna, a već do kraja godine trebao bi objaviti natječaj za gradnju Plomina 3 i hidroelektrane Omble kod Dubrovnika.

Nisu to novi projekti, ali po tvrdnjama naših sugovornika riječ je samo o tome da će im Vlada dati zeleno svjetlo, uvjerena da u bankarskom sektoru ima želje da ih se prati. Ako HEP u gradnju krene planiranim tempom, značit će to više posla i za domaće tvrtke iz građevinarstva i elektroindustrije.

Uz to, Vlada kontaktira i s nekoliko privatnih kompanija vezanih uz projekte u energetici, a ističu i da bi dio tih planova, jer su dobro razrađeni, mogao biti pokriven novcem iz europskih fondova.

 

Kreditiranje države

 

U iste se izvore u Vladi uz-daju i kad je u pitanju pokretanje investicija u željeznici, koja je zadnjih kriznih godina na jedva prihvatljivom minimumu. Vlada će ponovno morati analizirati svoj plan po kojem je u četiri godine, do 2012., u željeznicu trebala uložiti 18 milijardi kuna, s time da glavnina novca ide na prugu Savski Marof - Zagreb - Tovarnik, koja je X. paneuropski prometni koridor, kao dominantni europski pravac od Austrije do Grčke, te na gradnju pruge od mađarske granice do Rijeke, koja se nastavlja na paneuropski koridor Vb.

 

- Vlada će konačno morati odlučiti je li pruga od mađarske granice do Rijeke njezin strateški projekt, i ako jest, agresivno krenuti u pribavljanje novca iz europskih fondova, kaže naš sugovornik iz Vlade.

 

Uz to, država će konačno krenuti i u realizaciju projekata u vodoprivredi, odnosno u gradnju sustava odvodnje i navodnjavanja, a i u tom se sektoru računa na novac europskih fondova. Ipak, naši izvori iz Vlade priznaju da se i s domaćim bankama razgovaralo ne bi li pratile te projekte i da su načelno dobili obećanje da ta podrška neće izostati, što ne čudi, jer je kreditiranje države i dosad bilo najbolji bankarski posao.

 

Istra sumnjičava prema elektrani

 

Kada je sredinom srpnja HEP najavio da će dogodine raspisati javni natječaj za treći blok plominskog elektroenergetskog postrojenja, čelnici istarske lokalne samouprave uglavnom su bili sumnjičavi i tvrdili da se time Istrani dovode pred gotov čin.

- Hrvatska elektroprivreda i Vlada čine korake za izgradnju Termoelektrane Plomin 3 a da otvoreno ne razgovaraju s predstavnicima lokalne samouprave, rekao je tada labinski gradonačelnik Tulio Demetlika. Saborski zastupnik Damir Kajin ranije je izjavio da "odluka o Plominu 3 ne bi smjela biti ni na Vladi, ni na Županiji, ni na Općini Kršan ili Labinu, već na građanima Labinštine, kojima treba dati priliku da na referendumu odluče o svojoj sudbini". (G.I.)

 

 

Ulaganje u privatni sektor

 

Vlada računa i na stotine milijuna eura ulaganja u privatnom sektoru. Iz poslodavačkih udruga potvrđena nam je informacija da su iz Vlade tražili poduzetnike da im prijave svoje "ozbiljne" projekte i da detektiraju prepreke ne bi li Vlada mogla ukloniti one koje je postavila njezina administracija. Tako su u vrlo ozbiljnoj fazi deseci projekata u turizmu, vrijedni i stotine milijuna eura. U Vladi očekuju da će se do kraja godine iskristalizirati i ulaganja u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

 

Piše Jagoda MARIĆ

 

gospodarstvo vlada rh te plomin 3 te plomin plomin termoelektrana hep energetika