Diplomati u Šušnjevici: Rumunjska i UN za očuvanje istrorumunjskog jezika

Diplomati u Šušnjevici: Rumunjska i UN za očuvanje istrorumunjskog jezika

5.4.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Čepić-Područna škola Šušnjevica, koja njeguje tradiciju govorenja istrorumunjskim jezikom, ugostila je rumunjskog veleposlanika Cosmina Dinescua i Louisu Vinton, koordinatoricu UN-a i stalnu predstavnicu Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj, koji su doputovali sa zamjenicima Florianom Antohlom i Vitaliem Vremisom.

Učenici su za dobrodošlicu izveli igrokaz "Aska i vuk" i recitirali poeziju na hrvatskom, talijanskom, engleskom i istrorumunjskom jeziku.

- Svaki puta kada dođem ovamo čini mi se ova djeca postaju sve talentiranija i uvijek me impresionira koliko truda i energije u rad s njima ulažu profesori. Danas mi je posebno drago da sam ovdje s kolegama iz UN-a. Siguran sam da ćemo zajedno s njima i lokalnim vlastima uspjeti sačuvati ovo bogatstvo koje ovdje imamo. Mislim da trebamo poboljšati izgled školske zgrade tako da bude u skladu s onim što djeca i profesori nose u srcu, kazao je veleposlanik Dinescu.

Na susretu je sudjelovao i Goran Filipi, autor istrorumunjskog lingvističkog atlasa te redoviti profesor na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. (R. SELAN)

rumunji vlaški jezik