Dionica Bijele ceste „ U iščekivanju kiše“ svjetski priznati environmental dizajn

Dionica Bijele ceste „ U iščekivanju kiše“ svjetski priznati environmental dizajn

14.5.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nakon prošle godine dobivene prestižne svjetske nagrade poznate po imenu Yellow Pencil organizacije D&AD u Londonu za djelo "Bijela cesta - U iščekivanju kiše", realizirano u sklopu 36. Mediteranskog kiparskog simpozija, zagrebačkom Studiju Rašić i Anti Rašiću stiže još jedna svjetska potvrda izvrsnosti. Naime, projekti Studija Rašić opsežno su predstavljeni u knjizi “This Way Please” poznatog kineskog izdavača Sandu Publishing te su uvršteni među najbolje primjere environmental dizajna u komercijalnom i kulturnom brandingu, te u dizajnu izložaba i evenata. Environmental dizajn podrazumijeva dizajn signalizacije, prostorne grafike, postave izložaba i evenata.

 

U knjigu su uvrštena i predstavljena četiri projekta Studija Rašić: dizajn multimedijske interaktivne izložbe ''Umjetnost uvjeravanja (170 godina oglašavanja u Hrvatskoj)'', dizajn okoliša tvornice Belupo, land art u sklopu labinskog Parka skulptura pod nazivom ''Bijela cesta – U iščekivanju kiše'' te događanje - izložba ''10 godina Orisa'' održana povodom obljetnice časopisa za arhitekturu i kulturu. Nagrađeni projekt Bijela cesta je jedinstveni land art projekt nastao u okviru Parka skulptura u Labinu kao dio Mediteranskog kiparskog simpozija. Cesta objedinjuje četrnaest različitih autorskih dionica.

 

Trinaesta dionica pod nazivom ''U iščekivanju kiše'' Ante Rašića sastavljena je od 1245 kvadratnih modula izrađenih u visoko poliranom vapnencu od čega njih 806 izdubljenih zajedno čine slova Bijela cesta. Sam rad iščitava se višeslojno. Djelo je svojevrsni hommage ideji Bijele ceste kao umjetničkom fenomenu i projektu koji je pokrenuo kipar Josip Diminić i Mediteranski kiparski simpozij.  Druga razina iščitavanja rada uključuje prirodu i vremenske prilike kao sastavni dio izgleda. U izdubljenim krugovima - zdjelicama skupljaju se „darovi prirode“ (voda, lišće, zemlja....) te površina prati sve mijene prirode uključujući odraze, reflekse, svjetlost i sjene koje mijenjaju izgled rada ovisno o položaju sunca tijekom dana ali i osobitosti godišnjih doba. Draž projektu podarit će i prirodno starenje kamena rafiniranom patinom i duh i dah zemlje. Treća razina je čitanje teksta „Bijela cesta“ što je jasno vidljivo iz ptičje perspektive, iz zraka.

 

u iščekivanju kiše park skulptura dubrova mediteranski kiparski simpozij bijela cesta ante rašić