DEMETLIKA: Zakon o izvanrednoj upravi primijeniti na Uljanik i 3. maj

DEMETLIKA: Zakon o izvanrednoj upravi primijeniti na Uljanik i 3. maj

3.10.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Saborski zastupnika Tulio Demetlika (IDS) upozorio je u srijedu u Saboru na dramatičnu situaciju u brodogradilištima i zatražio od Vlade da hitno pošalje u proceduru izmjene Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku kako bi se mogao primijeniti na Uljanik i 3. maj.

"Situacija u Uljaniku i 3. maju je iz dana u dan sve teža i radnici se pitaju hoće li za 10-ak dana dobiti plaću kako je to predviđeno kolektivnim ugovorom. Kanadski naručitelj otkazao je narudžbu za jedan brod i dao naznake da bi u roku dva tjedna moglo doći do otkazivanja ostalih naručenih brodova. Račun Uljanika je jučer ponovno blokiran, a sindikati najavljuju novi štrajk. Okolnosti u kojim Uljanik posluje su dramatične i Vlada hitno mora poduzeti mjere koje će spriječiti daljnje urušavanje poslovanja", poručio je Demetlika u slobodnom iznošenju stajališta.

"Vlada odugovlači s mogućim rješenjima i dubi dragocjeno vrijeme. Nezainteresiranost i ignorancija koju Vlada pokazuju oko ovog problema dovest će u opasnost radna mjesta više od 4 tisuće radnika", upozorio je.

Zatražio je zato da Vlada pod hitno uputi u proceduru izmjene zakona takozvanog "'lex Agrokor' kako bi se on mogao primijeniti i na Uljanik i 3. maj čime bi se ta brodogradilišta spasila od stečaja. (Hina)

tulio demetlika demetlika sabor politika uljanik lex agrokor zakon legislativa ids