Demetlika zajedno s predstavnicima Županijske komore Pula u poljskom gradu Rybniku

Demetlika zajedno s predstavnicima Županijske komore Pula u poljskom gradu Rybniku

19.11.2010. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Jučer je u Gradu Rybniku (Poljska) gradonačelnik Grada Adam Fudali održao sastanak s potpredsjednikom HGK za regionalni razvoj Šimom Vidulinom, predsjednicom HGK-ŽK Pula Jasnom Jaklin Majetić, zamjenicom gradonačelnika Pule Verom Radolović i gradonačelnikom Grada Labina Tulio Demetlikom i suradnicima.

Gosti su upoznati s aktivnostima Grada koji je povukao značajna sredstva iz fondova EU, dio kojih je uložio u infrastrukturu, te s načinom na koji je Rybnik valorizirao industrijsku tradiciju posjetivši pritom rudnik ugljena „Guido“. Gosti su razgovarali o mogućnosti uspostavljanja partnerstva s regijom i razmijenili iskustva u cilju kvalitetne pripreme za korištenje fondova EU. Grad Rynik bio je proglašen najboljim među poljskim gradovima kao Professional Commune Investors Friendly“.

U subotu 20. studenog Gospodarska komora Rybnik na svečanosti dodjele nagrade „Črni dijamant“ u Narodnom kazalištu u Rybniku, uručit će posebno priznanje za razvijanje međunarodne suradnje Šime Vidulinu kao predsjedniku komore (HGK-Županijske komore Pula) koji je prvi iz Hrvatske započeo suradnju s tamošnjom Komorom. Na svečanosti dodjele nagrada HGK-Županijska komora Pula predstavit će turističke potencijale Istre, a samu svečanost obogatit će nastup istarskih glazbenih umjetnika.

Inače, u prvih devet mjeseci 2010., iz Istarske županije u Poljsku je izvezeno 753 tisuće USD robe, a uvezeno 9,5 milijuna USD robe Najviše se u Poljsku izvoze nemetalne mineralne sirovine (kamen i cement), a najviše se uvoze sirovine i poluproizvodi za brodogradilište, dijelovi za automobile, duhansku industriju i namještaj.

U prvih devet mjeseci 2010. godine u Istarskoj županiji je registrirano 54.360 dolazaka poljskih turista te je zabilježeno 390.030 noćenja što čini 2% rast u odnosu na 2009. godinu. U ukupnoj strukturi noćenja poljski turisti sudjeluju s 2,1%.

Ovakvi podaci iz godine u godinu potvrđuju izniman potencijal poljskog tržišta za hrvatski turizam, a velike su mogućnosti za plasiranje hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na poljsko tržište: riblji proizvodi, vino, maslinovo ulje, tartufi, žestoka pića i dr.

 

gospodarstvo hgk demetlika eu fondovi financiranje poljska