DEMETLIKA U SABORU: Zakon o turističkom zemljištu diskriminira Istarsku i Primorsko-goransku županiju u odnosu na dalmatinske županije

DEMETLIKA U SABORU: Zakon o turističkom zemljištu diskriminira Istarsku i Primorsko-goransku županiju u odnosu na dalmatinske županije

16.1.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

U saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu sudjelovao je i IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika, koji smatra besmislicom uvođenje različitih koeficijenata ekonomske isplativosti za početni iznos jedinične zakupnine kampa te je postavio pitanje zbog čega postoji razlika u koeficijentu između konkretno Istarske i Primorsko goranske županije kojima je određen koeficijent 1 i Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvanske županije kojima su određeni niži koeficijenti.

Dodao je da bi koeficijenti u svim turistički razvijenim županijama trebali biti jednaki i kako nema razloga da samo Istarska i Primorsko-goranska županija imaju viši koeficijent.

Nadalje, Demetlika je istaknuo da je IDS još prije 2 godine upozoravao na važnost ovog zakona te tražio izradu novog zakonskog teksta, budući da trenutno važeći Zakon donesen 2010. godine nikada ni nije zaživio u praksi niti je pokazao rezultate primjene. Istaknuo je kako se problem oko ovog zemljišta vuče dugih 25 godina, stoga pozdravlja namjeru Ministarstva da se to napokon riješi, ali ističe da naravno ostaje za vidjeti kako će zapravo ovaj zakon biti provediv u praksi.

Smatra da je neprihvatljivo što će prema odredbama Prijedloga zakona u vlasništvo jedinica lokalne samouprave pripasti samo zemljište oko objekta koje služi za redovitu uporabu tih građevina, dok će preostalo zemljište praktički iste parcele postati vlasništvo Republike Hrvatske te navodi da će se tako sigurno komplicirati odnosi između jedinica lokalne samouprave, hotelijera i države i to prvenstveno zbog samog načina korištenja i upravljanja tim zemljištem.

- Mi u IDS-u držimo kako bi puno prihvatljive bilo da se to zemljište koje je 1990. i 1991. godine bilo unutar granica građevinskog područja jedinica lokalne samouprave i obuhvaćeno prostorno-planskom dokumentacijom vrati u njihovo vlasništvo, čime bi se omogućilo brže i kvalitetnije stavljanje tog zemljišta u funkciju, kazao je Demetlika i naglasio da to neriješeno pitanje i dan danas ima za posljedicu skupe i nepotrebne sporove države s jedne i općina i gradova s druge strane, što koči javne i privatne investicije, otvaranje novih radnih mjesta, ostvarivanje prihoda i to kako za državnu, tako i za lokalnu zajednicu.

Napomenuo je da je situacija s neprocijenjenim zemljištem u krugu auto kampova još nepovoljnija, jer ovim Prijedlogom zakona država postaje vlasnik i zemljišta koje nije procijenjeno u postupku pretvorbe i nije ušlo u temeljni kapital društva, te kako bi i ta zemljišta država trebala prepustiti općinama i gradovima.

Osvrnuo se i na prijedlog raspodjele prihoda od turističkog zemljišta turističkih naselja, kao i kampova, i napomenuo kako nije zadovoljan postocima raspodjele te u ime IDS-a predlaže povećanje prihoda općinama i gradovima, a smanjivanje prihoda države.


tulio demetlika sabor turističko zemljište