Demetlika tuži Kiršića za uvredu i klevetu

Demetlika tuži Kiršića za uvredu i klevetu

8.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Ovo suđenje smatram apsurdnim jer samo zagovaram osnovna građanska prava, tj. slobodan pristup javnoj, gradskoj dokumentaciji i ne smatram se krivim, poručio je u srijedu okrivljenik Adriano Kiršić, labinski obrtnik, na prvom ročištu po privatnoj tužbi za kaznena djela klevete i uvrede koju je protiv njega pri Općinskom sudu podignuo Tulio Demetlika, gradonačelnik Labina. Podeštot nije prisustvovao raspravi, a Kiršića je tužio zbog dopisa koji je ovaj lani koncem svibnja predao u prijemnoj kancelariji Grada Labina, čime je postao dostupan većem broju osoba.

U tužbi se, između ostalog, navodi da je Kiršić, svjestan neistinitosti navoda koji mogu štetiti Demetlikinoj časti i ugledu, za potonjeg napisao da je ukrao kuću u Rapcu, da, kao gradonačelnik, radi gluposti na štetu labinskih građana i da se svojom vlašću neposredno iživljava na građanima i njihovim radnim mjestima. Za Demetliku je, piše nadalje, istom zgodom izjavio da je totalna budala.

Tužitelj traži da se Kiršića sankcionira iznosom od sto dnevnih dohodaka te izricanjem jedinstvene novčane kazne od 180 dnevnih dohodaka. Za naknadu nematerijalne štete, pak, koju trpi zbog uvrede, zahtijeva da tuženik plati 30 tisuća kuna sa zateznim kamatama. Kiršić, koji nije angažirao odvjetnika, u obrani pred sutkinjom Lorenom Smoković pozvao se na članak u Glasu Istre od prije sedam godina o slučaju kuće u Rapcu.

Kazao je da nikad nitko nije demantirao činjenice iz napisa, po kojima proizlazi da je gradonačelnik Demetlika tu nekretninu na atraktivnoj lokaciji u središtu turističkog mjesta neposrednom nagodbom prodao gradskom službenom šoferu Borisu Čekadi za manje od 47 tisuća eura.

- Te navode potvrdilo je i saborsko povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, podsjetio je Kiršić. To je tijelo u listopadu gradonačelnika kaznilo utvrdivši da je pogodovao povezanoj osobi. Povjerenstvo je izrazilo sumnju da je Demetlika kršio zakon koji propisuje da gradske nekretnine mogu biti prodane samo javnim natječajem, i to po tržišnoj cijeni te je svoj spis proslijedilo Državnom odvjetništvu.

- Već sedam godina brojnim dopisima tražim da se javnosti predoče gradski dokumenti, prvenstveno kupoprodajni ugovor te nalog sudskog vještaka. On je na 33,6 tisuća eura procijenio dvokatnicu s turističkim apartmanima koju je sagradio Čekada nakon što je srušio staru prizemnicu. Važan je i dokument koji će utvrditi gdje je gradski vozač ranije stanovao, objasnio je Kiršić.

Požalio se da mu nikada nije odgovoreno na zahtjeve predsjednicima Gradskog vijeća i Županijske skupštine da se osnuje povjerenstvo o slučaju rabačke nekretnine. Prijave o spornoj prodaji slao je, veli, Državnom odvjetništvu i policiji.

Demetlika, istaknuo je Kiršić, stalno govori da traje sudski postupak pa treba sačekati pravomoćnost odluke, no pritom, tvrdi tuženik, laže jer se vodi samo spor između države i Grada o vlasništvu zemljišta. Odnos s Demetlikom opisao je kao kompleksan i slojevit, zbog čega nikad nasamo, kako reče, ne razgovara s gradonačelnikom, već isključivo uz prisustvo svjedoka jer je ovaj u kratkom roku u stanju svašta izmisliti.

Na upit gradonačelnikovog odvjetnika Branimira Krpana iz Novigrada ima li konkretan dokaz da je Demetlika ukrao kuću u Rapcu, ili je pritom mislio na prodaju, Kiršić je odgovorio potonje, ističući da se radi o frazi jer je kuća prodana neposrednom nagodbom po višestruko nižoj cijeni od tržišne.

- Nema pravomoćne sudske odluke po kojoj je Demetlika kriv za kaznena djela protiv imovine ili ono službeničko, kao gradonačelnik. Svaki građanin ima pravo biti nezadovoljan vlašću, a na sudu je utvrditi je li ovdje riječ o društveno prihvatljivom ponašanju, ustvrdio je odvjetnik Krpan. Sutkinji je predao još dva Kiršićeva dopisa gradonačelniku u sličnome tonu (od kojih jedan počinje s "Tulio-Tuljane!").

Premda je Krpan nepotrebnim ocijenio da se ispituje gradonačelnik - jer je, kako zaključuje, Kiršić u obrani potvrdio sve navode iz tužbe - sutkinja Smoković odlučila je da se Demetlika ipak, kao svjedok, sasluša na idućoj raspravi 31. siječnja. (I. RADIĆ)

 

demetlika tulio demetlika politika adriano kiršić kleveta uvreda tužba odo