Demetlika sudjelovao na radionici EU projekta SPINE i dogovorio intenzivniju suradnju sa ruskim gradom Vladimir

Demetlika sudjelovao na radionici EU projekta SPINE i dogovorio intenzivniju suradnju sa ruskim gradom Vladimir

20.12.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U sklopu programa SPINE - Energy Efficiency & Urban Development Planning, financiranog sredstvima Europske unije, gradonačelnik Tulio Demetlika sa suradnicima sudjelovao je proteklog tjedna na radionici u ruskome gradu Vladimir koji je jedan od partnera u projektu.

 

Velika većina stanovništva danas živi u urbanim područjima, te se za te potrebe uz izgradnju novih životnih prostora koriste i postojeći koji se odgovorno renoviraju. Projektom SPINE promiče se i olakšava, na razini EU i ostalih zemalja, proces integracije energetske učinkovitosti u urbanom planiranju i održivom renoviranju postojećih zgrada s ciljem uštede resursa te poboljšanja udobnosti života i kvalitete zraka u gradskim centrima kroz smanjenje štetnih misija.

 

Upravo je to misija projekta SPINE u kojem putem partnerstva sudjeluju gradovi, sveučilišta, gospodarske komore, centri za transfer tehnologija i nevladine organizacije. U prvoj fazi projekta razmijenjena su i unaprijeđena znanja partnera na primjeni energetske efikasnosti (EE) i obnovljivih izvora energije (OIE), te korištenja tih tehnologija u povijesnim zdanjima gradova posebice u javnom vlasništvu. Tijekom susreta održanih u 2010. analizirane su najbolje prakse i tehnike razvijene u Europskoj uniji, kao i ocjena stanja i izvedivosti u zemljama i gradovima partnerima na projektu.

 

U drugoj fazi projekta kroz pilot radnje primjenit će se znanja koja udružuju svi partneri što će predstavljati priliku za pokretanje procesa provedbe i eksperimentiranja konkretnih intervencija u gradovima partnerima.

 

Projekt SPINE započet je u ožujku 2010., traje 30. mjeseci, financira se od sredstava Europske unije, a Grad Labin sudjeluje u njemu kao partner kojem je unutar projekta odobreno 35.000 EUR.

 

Boravak u Vladimiru, gradonačelnik Demetlika iskoristio je i za sustret sa zamjenicom gradonačelnika Galinom Vladimirovom. Tom prigodom potpisano je i Pismo namjere kojim će se udružiti zajednički interesi dvaju gradova kroz suradnji i prijateljstvo. Suradnja će se odvijati u socijalnoj sferi, područjima znanosti, školstva, ekonomije, očuvanja okoliša, usluga u javnom zdravstvu, turizmu, kulturi i sportu. Razvoj prijateljskih odnosa realizirat će se kroz organizaciju izložbi, umjetničkih nastupa i razmjenom djece. Grad Vladimir ima 350.000 stanovnika, te se nalazi 200 km sjeveroistočno od glavnog ruskog grada Moskve.

SPINE_presentation_Labin.pdf3.06 MB
Pismo namjere između gradova Labin (HR) i Vladimir (RU).jpg43.58 KB

demetlika vladimir projekt spine eu pismo namjere energetiska učinkovitost