Demetlika: Potrebno je pronaći dugoročno rješenje za probleme brdsko-planinskih područja

Demetlika: Potrebno je pronaći dugoročno rješenje za probleme brdsko-planinskih područja

26.4.2018. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Politika

U Hrvatskom saboru danas je održana tematska sjednica Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu na temu „Kakav Zakon o brdsko-planinskim područjima je potreban Republici Hrvatskoj “.  Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Tulio Demetlika. 

- Sazvali smo tematsku sjednicu kako bi se upoznali s iskustvima alpskih zemalja u razvoju i realizaciji javnih politika brdsko-planinskih područja te ih iskoristili u izradi Zakona“- naglasio je Demetlika.

Sjednica je održana u suradnji s udrugom „Eko-Kvarner“, a istoj su prisustvovali veleposlanik Švicarske konfederacije Stefan Estermann, veleposlanik Francuske Republike Philipp Meunier, ataše za poljoprivredu i pitanja okoliša veleposlanstva Republike Austrije u Republici Hrvatskoj dr. Christian Brawenz, Velimir Žunac državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, Katica Mišković pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, župani, gradonačelnici i načelnici općina iz brdsko-planinskih područja, predstavnici Udruge gradova, Udruge općina, Zajednice županija te stručnjaci iz područja razvoja brdsko-planinskih područja.
Svi oni međusobno su razmijenili svoja iskustva, mišljenja i stajališta kako bi pridonijeli izradi Nacrta zakona o brdsko-planinskim područjima. 
Novi Zakon trebao bi omogućiti društveni, socijalni i gospodarski razvoj te svaki drugi razvoj općina i gradova u brdsko-planinskim područjima u skladu s njihovim posebnostima, poručio je Demetlika.
- Naša želja je bila da u samoj pripremi Nacrta prijedloga zakona doprinesemo izradi što kvalitetnijeg zakona te da pronađemo dugoročno rješenje za problem brdsko-planinskih područja, a ne da sa svakom promjenom vlasti mijenjamo zakon, zaključio je saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika.

demetlika tulio demetlika hrvatski sabor politika