Demetlika: Otići ću ako me kazni sud, a ne politika!

Demetlika: Otići ću ako me kazni sud, a ne politika!

1.3.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Politika

"Tek ako me, vezano uz slučaj prodaje kuće u Rapcu, kao gradonačelnika kazni sudbena, a ne politička vlast, bit ću spreman odstupiti s funkcije", poručio je prvi čovjek Labina Tulio Demetlika (IDS) na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak.

Da dade ostavku i tako "sačuva dignitet gradonačelničkog položaja kao nositelja izvršne vlasti" pozvao ga je Željko Ernečić (SDP).

Vijećnik je kao razloge svoga zahtjeva naveo pravomoćnu presudu Županijskog suda u Puli koji je poništio sporazum Grada i kupca nekretnine, službenog vozača Borisa Čekade, iz 2002. (po kojem je potonji građenjem stekao pravo vlasništva nad zemljištem) te odluku saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je kaznilo gradonačelnika.

Obje su institucije, naime, utvrdile da nije poštovan Zakon o vlasništvu, po kojem gradska nekretnina mora biti prodana putem javnog natječaja i po tržišnoj cijeni, a ne, kao u ovom slučaju, neposrednom nagodbom. Povjerenstvo, k tome, smatra da se takva nekretnina ne može steći na osnovi ulaganja u nadogradnju ili preuređenje te je slučaj proslijedilo Državnom odvjetništvu.

Spornu prodaju kuće na atraktivnoj lokaciji, tik do mora, za manje od 47 tisuća eura, godinama aktualizira Adriano Kiršić, labinski obrtnik i bivši gradski vijećnik, koji je gradonačelnika i prijavio parlamentarnom Povjerenstvu za sukob interesa.

Ernečić je, pak, u iskanju Demetlikine "košarice" citirao i članke gradskog statuta koji gradonačelnika označava odgovornim za upravljanje nekretninama, kao i za zakonitost akata gradskih tijela. Demetlika, međutim, uzvraća da je taj statut usvojen tek preklani te da gradonačelnik ima takve ovlasti prema Zakonu o lokalnoj samoupravi iz 2005., a nekretnina je prodana ranije.

- Ti sudski postupci vode se protiv Grada, a ne gradonačelnika i odnose se na mandate od 1997. do 2000. te od 2001. do 2005. Tada za te poslove nije odgovarao gradonačelnik, nego Gradsko poglavarstvo i vijeće. Gradonačelnik je potpisivao dokumente, ali odlučivalo je poglavarstvo, kazao je Demetlika.

Obrazlaže da je nakon dugogodišnjeg spora Državnog odvjetništva i Grada pri Općinskom sudu, Županijski sud, kao viša instanca, lani "nepravomoćno poništio cijeli postupak i vratio stvar na početak". Poništeni su, napomenuo je Demetlika, svi sporazumi Grada i kupca Čekade te je zemljišnoknjižnom uredu pri Općinskom sudu u Labinu naloženo da se nekretnina vrati ranijem vlasniku.

- Kad se prodavala, prema dokumentima tog istog zemljišnoknjižnog ureda, bila je u stopostotnom vlasništvu Grada. Sadašnji vlasnik kupio ju je u dobroj namjeri. Pošteno je, prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, platio nekretninu i rekonstruirao zgradu, istaknuo je Demetlika.

- Grad je zatražio reviziju postupka prodaje i dok se to ne realizira, gospodine Ernečiću, imam toliko digniteta da mogu svakome u Labinu pogledati u oči te uzdignutog čela šetati gradom. Nisam spreman dati ostavku jer sam odgovoran onim građanima, njih 58 posto, koji su mi dali povjerenje na izborima, dodao je.

Demetlika ističe da je iskoristio i građansko pravo na žalbu na odluku parlamentarnog povjerenstva koje je, veli, političko tijelo.

- Želim istjerati istinu na vidjelo. Činjenica je da su Zakon o sukobu interesa - po kojem me mogu jedino kazniti (u ovom slučaju su to učinili radi pogodovanja povezanoj osobi, gradskom šoferu) - primijenili retroaktivno. Donesen je 2003., a kao gradonačelnik sam ranije potpisao odluku poglavarstva pa nemaju osnove za sankcioniranje sve i da jesam počinio nekakav prekršaj. Ili su jednostavno pogriješili ili je posrijedi neznanje, tvrdi Demetlika.

- Bez obzira na to što je tada odlučivalo Gradsko poglavarstvo, gradonačelnik mora stajati iza svog potpisa i biti uvjeren da je ono što parafira po zakonu. Ne znam baš stoji li opaska o politički imenovanom povjerenstvu jer se ono pozvalo na - Zakon o vlasništvu, zaključio je Ernečić.

- Pročitajte si akte Gradskog vijeća koji propisuju kada se gradska nekretnina može prodati neposrednom pogodbom, sugerirao mu je Demelika. (Igor RADIĆ)

 

demetlika tulio demetlika politika ids povjerenstvo sukob interesa politikanstvo adrijano kiršić kuća u rapcu željko ernečić