DEMETLIKA: Grabar-Kitarović degradira instituciju predsjednika Hrvatske

DEMETLIKA: Grabar-Kitarović degradira instituciju predsjednika Hrvatske

19.2.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika osvrnuo se u utorak u Hrvatskom saboru na izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o pozdravu "Za dom spremni", ustvrdivši kako mijenja izjave i stavove ovisno o prigodi i publici što je "krajnje nevjerodostojno", te ju prozvao za "degradaciju institucije predsjednika Hrvatske u zemlji i inozemstvu".

Demetlika je podsjetio da je predsjednica prije dvije godine izrekla stav o ustaškom pozdravu "Za dom spremni" kao "starom hrvatskom pozdravu", da je u Argentini pripadnike ustaškog pokreta koji su nakon Drugog svjetskog rata izbjegli u tu zemlju nazivala "domoljubima koje su ondje potražili slobodu", a u Istri govori o "svojem nonetu i noni" partizanima koji su sudjelovali u antifašističkom pokretu.

"Predsjednica ovisno o prigodi i publici kojoj se obraća prilagođava svoj izjave i stavove", ustvrdio je Dematlika ocijenivši takvo ponašanje "krajnje nevjerodostojnim".

Pita se i kako osoba koja ne poznaje elementarne povijesne činjenice ili ih pak svjesno iskrivljava, ovisno o prigodi u kojoj se nađe, uopće može obnašati dužnost predsjednice Republike.

"Predsjednik Hrvatske predstavlja i zastupa državu u zemlji i inozemstvu, nažalost u slučaju aktualne predsjednice možemo reći da Kolinda Grabar-Kitarović degradira instituciju predsjednika Hrvatske u zemlji i inozemstvu", ocijenio je Demetlika tijekom slobodnog iznošenja stajališta u ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a. (Hina)

demetlika tulio demetlika kolinda kolinda grabar kitarović politika ids sabor