Demetlika: Decentralizacija ostaje mrtvo slovo na papiru!

Demetlika: Decentralizacija ostaje mrtvo slovo na papiru!

17.11.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

"Podizanje PDV-a na usluge u ugostiteljstvu bit će velik udarac na hrvatski turizam, negirat će jednoglasno usvojenu Strategiju razvoja turizma te dugoročno smanjiti i investicije i zaposlenost i usporiti trend rasta u turizmu, što ni povećana stopa PDV-a neće moći kompenzirati", kazao je danas zastupnik IDS-a Tulio Demetlika prilikom završne riječi o predloženoj poreznoj reformi u Hrvatskom saboru.

Naime, u svom osvrtu na prijedlog zakona o PDV-u, Demetlika je podsjetio da je ukupni prihod koji se u državni proračun uplatio od poreza na dodanu vrijednost u 2015. godini bio 43,5 milijarde kuna, što je povećanje od 2,6 milijardi kuna u odnosu na 2014. Od toga, 11 milijardi kuna došlo je upravo iz Istarske županije i Primorsko Goranske.

- Vrlo je teško dobiti ovaj podatak iz Porezne uprave pa smo ga samostalno izračunali. Nadam se da će ubuduće to biti transparentnije, kako bismo svi imali uvid u podatke koliko je koja županija pridonijela uplatom PDV-a u proračun, jer smatram da je smanjena stopa PDV-a na turizam dosad vodila većem prihodu proračuna, kazao je Demetlika.

U ime Kluba zastupnika IDS-PGS-RI, saborski zastupnik IDS-a osvrnuo se i na prijedlog poreza na nekretnine istaknuvši posljedice dviju temeljnih promjena u odnosu na dosadašnji zakon:

- Ukida se oslobađanje plaćanja poreza na prvu nekretninu i smanjuje se opća stopa poreza na nekretnine sa 5% na 4%. Ono što vidim kao loše je prelamanje porezne reforme na štetu mladih, koji bi trebali biti nositelji gospodarskog i društvenog napretka. Takav prijedlog ne ide u korist demografskoj obnovi, pronatalitetnoj politici ni sprječavanju iseljavanja, smatra Demetlika.

Također, Demetlika je naveo i da predloženim rješenjima u Zakonu o porezu na promet nekretnina ne samo da se smanjuje prihod svim jedinicama lokalne samouprave, već će najrazvijenija područja dobivati veće prihode od poreza na promet nekretninama dok će nerazvijena i slabije razvijena područja dobivati manji prihod od istog poreza.

- Tako se sraz i nejednakost između različitih dijelova Hrvatske samo povećava, upozorio je Demetlika na današnjoj sjednici Sabora dodavši da "politika mora pokazati svoju socijalnu osjetljivost i brinuti o najugroženijim kategorijama građana".

- Smatram da kroz porezne zakone treba omogućiti rasterećenje poduzetnika i dati poticaj osnaživanju gospodarstva. U tom smislu shvaćam namjeru kojom se vodilo pri kreiranju prijedloga zakona o lokalnim porezima i prijedlogu ukidanja poreza na tvrtku i naziv, no ne mogu ne primijetiti kako se ukidanjem tog poreza u povlašteni položaj stavljaju banke i krupni kapital, istaknuo je Demetlika.

Zastupnik IDS-a u Hrvatskom saboru ponudio je i konkretna rješenja kazavši:

- Mislim da je trebalo pronaći ravnotežu na način da oni kojima je taj porez samo minimalni udio u odnosu na dobit, nastave doprinositi putem poreza na tvrtku i izdvajati sredstva za razvoj jedinica lokalne samouprave, a da se mali poduzetnici i obrtnici, koji radom u svojim tvrtkama zarađuju za kruh sebi i svojoj obitelji, budu oslobođeni od navedenog poreza. Uspostavom takve ravnoteže ne bismo išli iz krajnosti u krajnost, od oporezivanja sviju na apsolutno neoporezivanje, kazao je Demetlika.

Što se tiče jedinica lokalne samouprave, Demetlika je naveo da bi "bio miran kad bi ministar između dva čitanja predloženih reformi prezentirao konkretne i precizne kompenzacijske mjere za lokalne proračune".

- Zalažem se za jasna pravila, jasne kriterije, a ne da se kompenzacijske mjere primjenjuju selektivno i po stranačkom ključu, navodi Demetlika.

Završnim riječima u ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku o predloženoj poreznoj reformi Demetlika je zaključio:

- Opet ću se ovdje vratiti na decentralizaciju za koju moram konstatirati da nažalost ostaje mrtvo slovo na papiru, jer svim ovdje raspravljenim zakonima vodimo državu prema jednoj od najcentraliziranijih u Europi, zaključio je zastupnik IDS-a u Saboru Tulio Demetlika. (GI)

 

 

ids politika tulio demetlika demetlika pdv porez decentralizacija sabor