Demetlika: 1km županijske ceste košta više od 4 milijuna kuna

Demetlika: 1km županijske ceste košta više od 4 milijuna kuna

8.12.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

NA ŽUPANIJSKOM POGLAVARSTVU NAJAVLJEN ZAHTJEV ZA PREKATEGORIZACIJU DIJELA ŽUPANIJSKIH U DRŽAVNE CESTE

Za gradnju cesta u Istri sramotnih 680 tisuća kuna.

Za gradnju županijskih i lokalnih cesta, prema planu Županijske uprave za ceste, u 2008. bit će utrošeno svega 680 tisuća kuna. Jedna je to od izdvojenih stavki iz plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta za iduću godinu, koja je na jučerašnjoj sjednici Županijskog poglavarstva izazvala žestoke reakcije članova.


Tulio Demetlika iznio je podatak da gradnja jednog kilometra županijske ceste košta više od četiri milijuna kuna. Iznos od 680 tisuća kuna za gradnju cesta u idućoj godini nazvao je sramotnim. Sarkastično je predložio i da bi najbolje bilo da održavanje svih cesta preuzmu Hrvatske ceste, koje bogato financira država.

Ceste u Istri ocijenio je najlošijima u Hrvatskoj. Podžupan Marin Brkarić najavio je da će Županija predati zahtjev resornom ministarstvu za prekategorizaciju dijela županijskih cesta u državne. U održavanje županijskih i lokalnih cesta bi se, inače, u idućoj godini trebalo uložiti više od 48 milijuna kuna.


Članovi Poglavarstva nisu prihvatili nijedan od pet vijećničkih amandmana na prijedlog proračuna. Županijski vijećnik Vladimir Gašparini predložio je tako povećanje donacija za SAB-ovce i udruge proistekle iz Domovinskog rata nauštrb sredstava za pomoć obiteljima i kućanstvima. Isti je vijećnik zahtijevao i financiranje hitne helikopterske službe i dispečerskog centra, no taj je prijedlog odbijen jer nije naveo izvor sredstava.


Josip Anton Rupnik predložio je povećanje donacija za program biohrane i razvoja ekološke poljoprivrede, a smanjenje pomoći Fondu za razvoj poljoprivrede. Brkarić smatra da proizvođači dobivaju pogodnosti i kroz kreditne programe, te da stoga nije potrebno povećavati iznose u tim programima. Amandman Silvana Hrelje da se poveća donacija za zapošljavanje invalidnih osoba smanjenjem sredstava namijenjenih rekonstrukciji skupštinske zgrade odbijen je uz obrazloženje da nije cilj davanje novih donacija, već poticanje zapošljavanja invalidnih osoba.
Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Gracijano Prekalj, predstavljajući plan poslovanja te županijske agencije, rekao je da je završena priprema dokumentacije za podizanje nasada maslina u blizini Vodnjana, te da sad predstoji priprema oko 170 hektara terena za sadnju. Napomenuo je da će AZRRI, između ostalog, nastaviti s programom trajne zaštite istarskog goveda, dok je od novih programa izdvojio uzgoj jelena u okolici Barbarige. Prekalj je najavio i da će u idućoj godini, uz deset sadašnjih, zaposliti još pet djelatnika.
Za kulturu Županija će u idućoj godini izdvojiti 6,75 milijuna kuna, a najviše i u 2008. dobit će Motovun Film Festival (600 tisuća kuna). Ribarske luke Tarska uvala i Santa Marina dobit će novog koncesionara. Naime, Poglavarstvo se složilo da se koncesija prenese na ribarsku zadrugu »Istra« iz Poreča. Na sjednici je usvojen i prijedlog pravilnika o ustrojstvu novog županijskog Odjela za prostorno uređenje i gradnju, koji bi od 1. siječnja trebao preuzeti poslove izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola.

ceste u Istri proračun sramotan Demetlika Rupnik Brkarić Santa Marina loše istarske ceste