Delegacija iz Istre na stručnom usavršavanju na temu gospodarenja otpadom u bavarskim gradovima

Delegacija iz Istre na stručnom usavršavanju na temu gospodarenja otpadom  u bavarskim gradovima

14.4.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Na poziv bavarskog Ministarstva za ekonomske odnose, infrastrukturu, transport i tehnologiju, a u organizaciji Hrvatske Gospodarske Komore, organizirana je posjeta delegacije Republike Hrvatske čiji su predstavnici direktno uključeni u proces prikupljanja i zbrinjavanja otpada.


Delegaciju od 15-ak članova sačinjavali su i član Poglavarstva Istarske zupanije Vedran Grubisić, direktor Herculanee Igor Stari i predsjednik Uprave Usluge Poreč d.o.o. Rodoljub Kosić.
Delegacija je boravila u Bavarskoj od 06. do 11. travnja 2008. godine.

Cjelodnevni program, koji je u potpunosti ispoštivan, u osnovi je obuhvaćao cijeli niz stručnih predavanja i konkretnih posjeta tvrtkama koje u svom vlasništvu imaju objekte za prikupljanje, selektiranje i obradu otpada, kao i tvrtke koje kroz svoj proizvodni program učestvuju u izgradnji potrebnih građevina.

Delegaciji je omogućena posjeta gradovima Munchenu, Krumbachu, Mittelbiberachu, Guzburgu, Augsburgu, Ingolstadtu i Nurnbergu. Na navedenim destinacijama priliku smo imali upoznati se sa sistemima prikupljanja komunalnog otpada, sortiranjima ambalaznog i kućnog otpada, deponijima u izgradnji, deponijima u sanaciji s izgradnjom sustava za otplinjavanje istih, pretvorbom deponijskog plina u električnu energiju i spalionicom kućnog otpada u Ingolstadtu.

Delegacija je posjetila i tvornicu kamiona MAN, te tvornice kipera i vaga koje se koriste u problematici prikupljanja otpada.

U vise navrata tijekom posjeta, a u organizaciji tvrtke Kling Konsult iz Munchena u Drzavnom uredu za zastitu okolisa prezentirana je drzavna strategija gospodarenja otpadom i prezentiran je program daljnjih aktivnosti na tom planu.

Na kraju programa sudionicima studijskog putovanja predstavnici Ministarstva zastite okolisa i Drzavnog ureda uručili su certifikate o profesionalnom usavrsavanju na temu gospodarenja otpadom.

Rodoljub Kosić zbrinjavanje otpada ekologija Vedran Grubišić HGK certifikati edukacija Bavarska Herkulanea Usluga Poreč Igor Stari