Definiran komunalni doprinos Općine Kršan

Definiran komunalni doprinos Općine Kršan

30.7.2009. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jučer je u Općini Kršan održana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je između ostalog Statut općine usklađen sa Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi. Vijećnici su imali par primjedbi, primjerice krivi nazivi naselja, tražili su češće izvještaje općinskog načelnika kao i češće održavanje sjednica Općinskog vijeća.

U konačnici prijedlozi vijećnika nisu prihvaćeni. Vijećnici su utvrdili prijedlog Odluke o komunalnom doprinosu.

Načelnik Općine Kršan, Valdi Runko kazao je kako je želja općine dobiti sredstava od kapitalne gradnje, dok su mlade obitelji oslobođene plaćanja doprinosa u visini 90%, a gradnja namijenjena isključivo razvoju poljoprivredne djelatnosti oslobođena je od plaćanja. Visina komunalnog doprinosa raspoređena je kroz pet zona.

Prva zona odnosi se na područja gospodarske namjene te će se izdvajati 7% prosječnih troškova gradnje m3 etalonske građevine u Republici Hrvatskoj.

Za II. zonu, odnosno građevinsko područje ugostiteljsko turističke namjene te sportsko rekreacijske namjene iznosi 6%.

Mjesta Potpićan, Plomin Luka, Načinovići i Jurasi koji se nalaze u III. zoni plaćati će 3%. Vozilići, Plomin, Kršan i Blaškovići koji su u IV. Zoni izdvajati će 2% dok će preostala naselja na području Općine Kršan koja su smještena u V. zonu izdvajati 1,5%.

Vijećnici su generalno pozdravili inicijativu, no Matilda Ilić kazala je kako Općina nema strategiju razvoja te se nada kako se u Općini Kršan neće desiti neki Rockwool.

vijećnici komunalni doprinos općina kršan valdi runko matilda ilić