Dečko iz malog istarskog naselja Rabac diplomirao matematiku na prestižnom Cambridgeu

Dečko iz malog istarskog naselja Rabac diplomirao matematiku na prestižnom Cambridgeu

3.8.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Verner Vlačić je 23-godišnjak iz naselja Rabac, koji se od prije mjesec dana može okolo hvalisati titulom master of mathematics, budući da je prvog srpnja diplomirao spomenuti predmet na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučilišta - Cambridgeu. Pohađao je Gimnaziju Andrije Mohorovičića u Rijeci i još je u to doba sudjelovao i ostvarivao velike uspjehe u području matematike pa je iz tog predmeta između ostaloga imao i stopostotni učinak na državnoj maturi.

 

 Zajedno s drugim našim diplomantom s Cambridgea Domagojem Ćevidom, uskoro odlazi na istraživački institut u Zurich, a kako je uopće došao na ideju studiranja na jednom od najprestižnijih sveučilišta svijeta, kakve kvalitete treba imati kandidat koji želi upisati Cambridge, kao i koje su razlike u studiranju na spomenutom sveučilištu i hrvatskim fakultetima, otkriva nam Verner Vlačić.

 

Verner je još u srednjoj bio član matematičke reprezentacije

Jedan od najboljih hrvatskih učenika u zadnjih deset godina, diplomirao matematiku na Cambridgeu

Tijekom srednjoškolskog obrazovanja u riječkoj Gimnaziji Andrije Mohorovičića, Verner je pokazao zavidno matematičko znanje te sudjelovao na nizu natjecanja.

- Najvećim uspjehom na natjecanjima smatram nastup i pohvalu na Međunarodnoj Matematičkoj Olimpijadi (IMO) 2012. u Argentini. Još sam sudjelovao na Srednjoeuropskoj Matematičkoj Olimpijadi 2011. u Varaždinu te na Međunarodnoj Matematičkom Natjecanju za Studente Sveučilišta 2013. u Bugarskoj, gdje sam osvojio III. nagradu, istaknuo je samo neka međunarodna priznanja Verner Vlačić, koji je prošle godine dobio i godišnju nagradu Roberto i Daniela Giannini, od Labina, kojemu upravno pripada njegov Rabac.

- Nagrada Roberto i Daniela Giannini mi posebno znači jer je lijepo znati da me grad još uvijek prepoznaje,
unatoč tome što se bavim područjem koje nije povezano s gospodarstvom i životom lokalne zajednice, iskren je Vlačić.

Kako loše društvo može negativno djelovati na pojedinca, tako mu ono dobro, katkada otvara oči. Tako je Vernera druženje s matematičkim reprezentativcima, dovelo do velike, ali ostvarive ideje.
- O mogućnosti da bi uopće mogao otići studirati u Cambridge sam počeo razmišljati tijekom drugog i trećeg razreda srednje, nakon što sam saznao da su neke moje kolege s natjecanja otišli tamo ili planiraju otići. Raspitivao sam se kod tih istih kolega koji su mi rekli da nisu svi na Cambridgeu bili matematički olimpijci sa zlatnim medaljama (iako i takvih ne fali) pa sam se malo ohrabrio da nije tako nevjerojatno teško, otkriva Vlačić kako se razvila ideja o odlasku na prestižno sveučilište.

 

 

Što je ključno kako biste bili dobri u matematici?

S obzirom na titulu koju nosi te činjenicu da je nanizao brojne uspjehe, među njima uspio i matematiku riješiti bez greške na državnoj maturi, tražili smo Vernera da posavjetuje buduće generacije maturanata kako pristupiti pripremama ovog predmeta, budući da su iz matematike ove godine postignuti najgori rezultati.

– Moram priznati da se mature ne sjećam pretjerano, ali sjećam se da mi je matematika bila lagana i dosta rutinska. Općenito mi se na matematičkim natjecanjima sviđalo to što su zadaci bili jednostavni za razumjeti, ali je rješenje tražilo originalnost, a ne recept. Iako najozbiljniji natjecatelji otkrivaju i vježbaju razne tehnike pa tad i natjecateljski zadaci znaju imati notu rutinskog rješavanja, iako vrlo sofisticiranog. Savjet je uvijek isti za sve tipove matematičkih zadataka, od mature preko natjecanja do ispita na Cambridgeu: riješiti što više zadataka, upozorava Vlačić potvrđujući još jednom da su upornost i vježba, najlakši put do uspjeha.

 

Cijeli tekst pročitajte ovdje

 

 

srednja.hr

 

 

verner vlačić matematika uspjeh karijere školovanje cambridge