DEAN MOČINIĆ, NOVI NAČELNIK ODRADIO PRVIH ŠEST MJESECI SVOG MANDATA: Prodajom terena i pokretanjem izmjena i dopuna UPU-a u Poduzetničkoj zoni Pićan jug započeli smo stavljati u funkciju poslovnu zonu

DEAN MOČINIĆ, NOVI NAČELNIK ODRADIO PRVIH ŠEST MJESECI SVOG MANDATA: Prodajom terena i pokretanjem izmjena i dopuna UPU-a u Poduzetničkoj zoni Pićan jug započeli smo stavljati u funkciju poslovnu zonu

17.1.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dean Močinić iz IDS-a na prošlim je izborima na funkciji načelnika Općine Pićan naslijedio svog stranačkog kolegu Ivana Frankovića. Iza njega je sada već prvih šest mjeseci mandata.

Obnova cesta

- Nakon šest mjeseci na funkciji načelnika Općine mogu reći da sam zadovoljan ostvarenim u proteklom razdoblju, ali sigurno je da uvijek treba željeti više i bolje. Početak mandata započeli smo asfaltiranjem nerazvrstanih cesta i okućnica od sela Perinići do Marišća. Obnovili smo i derutnu cestu prema Montovanima u dužini od 400 metara. U suradnji s Istarskim vodovodom Buzet i Vodovodom Labin dovršena je izgradnja vodovoda do sela Rimanići i izgrađena vodovodna mreža od Floričići do Slavići - Barbići. Znatna sredstva uložena su i u nasipanje i sanaciju makadamskih lokalnih putova na području naše općine. Zahvaljujem i Hrvatskim vodama koje prepoznaju naše potrebe te svake godine investiraju u izgradnju kanala odvodnje poplavnog područja pa je tako u tijeku investicija u kanal između Floričići i Švići, navodi taksativno načelnik Močinić.


Nastavlja se, kaže, gradnja vatrogasnog doma DVD-a Pićan u Sv. Katarini. Sva kućanstva dobila su spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Prodajom terena i pokretanjem izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja u Poduzetničkoj zoni Pićan jug započelo je stavljanje u funkciju poslovne zone.

- Za selo Orič nabavili smo dječje sprave i uredili malo igralište. U Sv. Katarini sanirali smo spomenik poginulim borcima NOB-a, u Pićnu nabavili i montirali stol i klupe te zasadili sadnice na odmorištu Sv. Mihovil. Prema potrebama mještana aktivno smo radili na postavljanju i nadogradnji javne rasvjete na području cijele općine. Kako zbog korona krize nismo u mogućnosti održati veće manifestacije, ipak smo tijekom ljeta organizirali prikazivanje filmova i predstave na otvorenom. Svake godine osiguravamo darove za najmlađe koji su im podijeljeni nakon predstave koju je izveo Teatar Naranča u sklopu mini Adventa u Pićnu, naveo je načelnik.


Nagradne stipendije

Umirovljenicima, nezaposlenima i domaćicama dodijeljeni su, kao i svake godine povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, bonovi za potrošnju u lokalnim trgovinama.

- Početkom školske godine podijelili smo bonove za osnovnoškolce za nabavu školskog pribora. Posebno mi je drago da smo u ovoj godini dali puno nagradnih stipendija za izvrsne učenike i studente, isto su znatna sredstva dodijeljena putem jednokratnih naknada za novorođenu djecu, navodi Močinić koji ističe da je Općina Pićan trenutačno financijski stabilna te da uredno podmiruje sve svoje financijske obveze i izvršava planove predviđene proračunom.


Što se tiče međusobnih odnosa stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću dodaje da su oni korektni, da se odluke na Vijeću donose velikom većinom glasova, a često i jednoglasno te zahvaljuje svim vijećnicima na suradnji i podršci.


Od 2022. godini, proračunom je predviđeno povećanje stipendija za učenike i studente, a uvedena je nova kategorija naknada za djecu koja ne polaze vrtić i kojima će se putem natječaja dodijeliti određena sredstva.


- Nepopularnu mjeru kojom smo povećali bod komunalne naknade i opteretili kućanstva želim kompenzirati ukidanjem prireza od ove godine. U ovoj godini nastavljamo s izgradnjom vatrogasnog doma u Sv. Katarini, izgradnjom vodovodnog ogranka prema Ćopima, Maršanima i Stanišićima. Preko Vodovoda Labin u planu je izgradnja vodospreme Kukurini i projektiranje vodovodne mreže prema Krbunama i Bafima. U planu je i izrada projektne dokumentacije za odvodnju u Floričićima i Švićima, kaže nadalje načelnik Močinić.


Spaljivanje otpada

Nastavljaju se i ulaganja u poduzetničku zonu Pićan-jug, želja je dovršiti izmjene i dopune Prostornog plana Općine Pićan i omogućiti stanovnicima gradnju obiteljskih kuća.


- Želimo razvijati komunalnu infrastrukturu kroz nastavak asfaltiranja i izgradnju javne rasvjete po naseljima. Naručili smo i očekujemo montažu nekoliko autobusnih stajališta. Skromnim sredstvima smo predvidjeli održavanje manifestacija, a sve u skladu s mogućnostima prema epidemiološkim mjerama. I dalje ćemo pomagati socijalno najugroženije sugrađane bonovima za kupnju namirnica i jednokratnim novčanim pomoćima. Imamo dovršenu projektnu dokumentaciju za Legend kuću, rekonstrukciju barunove palače u mini hotel i asfaltiranje ceste Runki - Karlići - Krištofići, koje namjeravamo kandidirati na EU fondove. U idućoj godini planiramo izradu projektne dokumentacije za proširenje dječjeg vrtića, izgradnju javnog sanitarnog čvora i rekonstrukciju igrališta u Pićnu, najavljuje Močinić. Na području općine Pićan nalazi se Tvornica kamene vune Rockwol Adriatic, a u neposrednoj blizini, u susjednoj općini Kršan, TE Plomin koja se u posljednje vrijeme spominje kao potencijalna buduća spalionica otpada. O tome načelnik općine Pićan ima svoj stav.


- Što se tiče spalionice otpada u TE Plomin, moj osobni stav je da sam protiv bilo kakve spalionice smeća na području Labinštine. U razgovoru s predstavnicima Rockwoola kojeg smo vodili u organiziranom posjetu njihovoj tvornici, rečeno nam je kako njihova grupacija radi na dekarbonizaciji kojom žele koks kao gorivo zamijeniti električnom energijom. Isto tako im je namjera formaldehide koje koriste kao vezivo zamijeniti sredstvima dobivenim na prirodnoj bazi te tako ukupno smanjiti emisije onečišćujućih tvari. U svakom slučaju, tvrtka Rockwool mora poštovati sve zadane vrijednosti emisija onečišćujućih tvari sukladno propisima RH vezanih uz zaštitu zdravlja ljudi i okoliša, zaključio je Močinić te na kraju stanovnicima Općine Pićan poručio da je otvoren, dostupan i na raspolaganju za sve želje, primjedbe, zahtjeve i mišljenja. Kaže kako čelnici općine nisu uvijek u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima, ali uvijek teže tome.


Branko Biočićdean močinić općina pićan pićan obnova ceste ids