Davno skončan životni vijek nekih prometnica na Labinštini: Rupe konkretne, odgovori neodređeni

Davno skončan životni vijek nekih prometnica na Labinštini: Rupe konkretne, odgovori neodređeni

10.4.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Na konkretna pitanja o sanaciji dotrajalih prometnica Labin-Koromačno te Labin-Kranjci-Salakovci na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, prvi čovjek Grada Tulio Demetlika ponudio je tek neodređene odgovore. O prvoj dionici interesirao se Dorino Rajković (IDS), rekavši da ta cesta traži hitnu, pa makar i djelomičnu sanaciju,i to udruženim snagama Grada,Općine Raša i Županije.

Ustvrdivši da je riječ o jednoj od najopteređenijih cesta u Istri,gradonačelnik je kao razloge frekventnijeg prometa naveo u posljednjih desetak godina podvostručenu proizvodnju Holcimove cementare u Koromačnu, u koju se, kako je napomenuo, stalno vozi i pepeo iz plominske termoelektrane.

 

- Budući da Županijska uprava za ceste (ŽUC), u čijoj je nadležnosti spomenuta prometnica, zbog financijske zavisnosti od državne uprave, nema sredstava, a ni mogućnosti dodatnog zaduživanja za ovakve projektentoj je ustanovi župan naložio da u roku od godine i pol, dok ne uđemo u Europsku uniju, pripremi sve projekte vezano za rekonstrukciju i izgradnju cesta.

Prema resornom ministarstvu, odnosno Hrvatskim cestama, upućen je, povrh toga, zahtjev

da se određene prometnice prekategoriziraju, istaknuo je Demetlika.

Podsjetio je da su, otkad je izgrađen Istarski ipsilon, nekadašnje državne ceste "pretvorene" u županijske: Županija je otad, objasnio je, nadležna za više kilometara, ali joj nisu osigurana sredstva za njihovo održavanje.

 

O prometnici kroz Kranjce i Salakovce interesirao se William Negri (nezavisna lista) zbog činjenice da je ona, kako je rekao, na pojedinim dijelovima teško prohodna, pogotovo kada kiši. Dionica se, upozorio je, ipak koristi u turističke i poslovne svrhe.

- Ta cesta nije izgrađena za teške kamione od 20 tona, međutim, znamo da oni njome  budući se da se u zoni Sv. Marina-Ravni-Drenje ipak gradi, a drugih prilaza nema - prometuju

i dodatno je uništavaju poslije zime, snijega i kiše. Za tu dionicu zadužene su Istarske ceste i vjerujem da će se nakon Uskrsa sanirati, odgovorio je gradonačelnik Demetlika.

Istaknuo je da se ono što je u ingerenciji Grada rješava "dio po dio".

- Ove godine nastavljamo s rekonstrukcijom ceste od groblja prema Gondolići, odnosno Kranjci, za što će nam resorno ministarstvo, imamo čvrsta obećanja, odobriti 1,6 milijuna kuna, zaključio je podeštot. I. RADIĆ

 

Foto: LC

 

kolnik promet šteta obilaznica radovi na cesti demetlika rupe na cesti