Daniel Načinović u Labinu - Fešta od besedi

Daniel Načinović u Labinu - Fešta od besedi

16.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

I kad nam razgolićuje svu ljepotu labinskih trgova, i kad gorko-slatko pjeva o iseljeničkoj sudbini, i kad u hommageu rudarima zagrmi «Kovari, srećno!», uz Daniela Načinovića mora vam biti - da parafraziramo tog pjesnika – na mod!

Tako je - po volji - sinoć bilo, čini se, svima u dupkom ispunjenom Malom kazalištu u Starom Labinu, gdje je ovaj labinsko-pulski književnik, pripovjedač, prevoditelj i novinar predstavio pjesmaricu «Čakavski versi».

Knjiga, objavljena ljetos u izdanju pulskog nakladnika Histria Croatica C.A.S.H., na 500-tinjak stranica objedinjuje sve dosadašnje Načinovićeve dijalektalne zbirke, uz nekoliko novih pjesama.

Književno-glazbeni susret «Plamik od srca, kova od besedi», koji je upotpunio skladatelj i kantautor Bruno Krajcar, pretvorila se u feštu od domoćeh besedi. To je neizbježno jer je Načinović – primijetit će Josip Bratulić, recenzent knjige – stvaralac koji svoje pjesme recitira i pjeva kako ne bi ni jedan glumac ili pjevač pa sve prerasta u njegovu «kantanu mašu». (I. RADIĆ)

 

daniel načinović čakavski versi plamik od besed pjesme dijalekt malo kazalište Plamik od srca kova od besedi