Danas u Wittenbergu (Njemačka) otkrivanje spomen ploče Matiji Vlačiću Iliriku

Danas u Wittenbergu (Njemačka) otkrivanje spomen ploče Matiji Vlačiću Iliriku

9.9.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U povodu 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika otkriva se u Lutherstadt Wittenberg, savezna zemlja Sachsen-Anhalt, u srijedu, 9. rujna 2020., u 15 sati, spomen-ploča ovom hrvatskom i njemačkom protestantskom teologu, crkvenom povjesničaru i filologu.

Vlačić je u protestantskom središtu boravio od 1541. do 1549. godine, a spomen-ploča je postavljena na kući u kojoj je živio. Kuća se nalazi u samom središtu grada, na središnjem trgu, na Kirchplatz broj 10, uz evangeličku gradsku crkvu St. Marien, u kojoj je služio i propovijedao Martin Luther i koju krasi reformacijski oltar Lucasa Chranacha st.


Matija Vlačić Ilirik (latinizirano Matthias Flacius Illyricus) rođen je u Labinu, 3. ožujka 1520., a umro u Frankfurtu na Majni, 11. ožujka 1575. Školovao se u Veneciji, gdje se upoznao s reformacijskim pokretom, pa u Baselu i Tübingenu.1544. godine u Wittenbergu, na vodećem protestantskom sveučilištu, postaje magistar slobodnih umijeća te profesor hebrejskog i grčkog jezika. Od 1549. otvoreno istupa kako s jedne strane protiv duhovnog poglavara, pape kao čelnika Rimokatoličke crkve tako i s druge, protiv cara kao svjetovnog vladara, te postaje idejni pokretač te borbe zbog čega je često proganjan.


Vlačić je napisao oko 200 radova, od kojih su mnogi neobjavljeni. Glavni je organizator i jedan od urednika monumentalne Crkvene povijesti (Ecclesiastica historia, Basel, 1559. -1574.), poznate i pod naslovom Magdeburške centurije (Centuriae Magdeburgenses). U tom djelu od dvanaest svezaka kritički prikazuje povijest kršćanstva, s elementima opće povijesti, do uključivo 13. stoljeća. Najzrelije i najopsežnije mu je djelo Ključ Svetog pisma (lat. Clavis Scripturae Sacrae seu de Sermone Sacrarum literarum, Strasbourg, 1567.), u kojem se potvrdio kao tvorac protestantske hermeneutike i hermeneutike uopće. Ključ Svetog pisma je zapravo enciklopedijski rječnik hebreizama, koji je postao temeljnim djelom protestantskog tumačenja Biblije, u kojem je ustvrdio da je „povijest temelj poučavanja“ (historia est fundamentum doctrinae).

Vlačić je značajno doprinio metodi shvaćanja poruke tekstove. Ključ svetog pisma, u kojem on iznosi kako je „povijest temelj poučavanja“, smatra se začetkom hermeneutike.

Hermeneutika je izraz koji vjerojatno dolazi od grčke riječi ἑρμηνεύω hermeneuo: rastumačiti ili prevesti, a znači znanost, doktrinu ili način te vještinu tumačenja značenja i smisla tekstualnog zapisa, ili njegove poruke, govornog izričaja, umjetničke tvorevine ili obrasca ponašanja. Hermeneutika prema predmetu, odnosno području na koje se odnosi može biti tradicionalna, talmudska, biblijska, kuranska, filozofska, znanstvena, apostolska, grčka, rimska, srednjeg vijeka itd.


U Magdeburgu Matija Vlačić počinje pisati djelo kojim potiče i ohrabruje sljedbenike protestantizma u borbi za istinu, koja se prema Vlačiću odvijala na području osobne spoznaje, u primjeni istine u vlastitu življenju i djelovanju. U toj borbi za spoznaju istine slagao je katalog svjedoka, kršćanskih mislilaca i pisanih dokumenata koji su na tom putu istine bili svjedoci kršćanske povijesti i koji su se do piščeva doba suprotstavljali papi (Catalogus testium veritatis, qui ante nostram etatem reclamarunt Papae, Basel, 1556.). Katalog svjedoka istine najčitanije je i najviše puta prevođeno i tiskano Vlačićevo djelo. Za Vlačićeva života tiskano je dva puta.


U povodu 500. obljetnice Vlačićevog rođenja, 26. lipnja ove godine, Richard Thomas je u Lutherstadt Wittenbergu u ime Rotary Club Wittenberg predstavio spomen-ploču Matiji Vlačiću Iliriku. U Wittenbergu spomen-ploče čuvaju sjećanje na istaknute građane ili goste grada na fasadama njihovih domova, mjesta rada ili četvrti, a imaju dugu tradiciju u ovom gradu. Prva takva ploča postavljena je još 1845. Lokalni Rotary Club obvezao se na ovu zadaću sredinom 1990ih.


Spomen-ploča Matiji Vlačiću Iliriku napravljena je zahvaljujući sponzorstvu i na inicijativu Karlovčanina, dr. Luke Ilića, teologa i povjesničara reformacije, autora monografije Theologian of Sin and Grace: The Process of Radicalization in the Theology of Matthias Flacius Illyricus, 2014. (hrvatsko izdanje: Milost, vjera i grijeh. Teologija Matije Vlačića Ilirika, 2014.), ujedno i člana Hrvatske kulturne zajednice Wiesbaden e. V. – Ogranak Matice hrvatske. Iliću je početkom kolovoza o. g. Grad Labin dodijelio Zahvalu Grada Labina za kontinuirano proučavanje djela Matije Vlačića Ilirika i promociju Labina.


Spomen-ploču će u nazočnosti Gordana Bakote, veleposlanika Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj, otkriti nadgradonačelnik Lutherstadt Wittenberga, Torsten Zugehör, a otkrivanju će između ostalih prisustvovati dr. Wolfgang Kelm, predsjednik wittenberškog Rotary kluba i Luka Ilić. Gradonačelnik grada Labina, Valter Glavičić, otkazao je dolazak zbog korone.


Na spomen- ploči je ovaj natpis:


Matthias Flacius Illyricus

(1520 – 1575)

Theologe und Kirchenhistoriker

wohnte hier 1541 – 1549


Fenix-magazin/IM


matija vlačić ilirik spomen ploča luka ilić protestantizam povijest