Dan otvorenih vrata u Centru za socijalnu skrb

Dan otvorenih vrata u Centru za socijalnu skrb

16.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN -Razmjena informacija između svih ustanova za zaštitu obitelji i djece mora biti obostrana i pravovremena, složili su se sudionici jučerašnjeg Dana otvorenih vrata u labinskom Centru za socijalnu skrb. Ravnatelja Klaudija Dragovinu i suradnice obišli su ravnatelji ovdašnjih škola, Doma zdravlja te ostalih organizacija, a povod druženju bio je Međunarodni dan socijalnog rada. Dragovina je na tom mjestu kao vršitelj dužnosti zamijenio dosadašnjeg ravnatelja Ivana Babića, koji je umirovljen.

- Po zakonu smo dužni surađivati sa školama, nevladinim udrugama, pravosuđem, policijom, zdravstvom i Crkvom. Suradnja je dobra, ali da bismo je još više potakli, osmislili smo Dan otvorenih vrata, rekao je prvi čovjek labinske socijalne skrbi. Dodao je da svaku dojavu o zanemarivanju ili zlostavljanju djeteta moraju provjeriti, te ukoliko se pokaže opravdanim, izdaju pisano upozorenje.

Takvih je pisama, koja nisu upravni akti, ove godine na Labinšćini bilo dvadesetak. Iduća mjera prema roditeljima je nadzor nad izvršavanjem skrbi, koji putem savjeta i posjeta obavlja radnik centra ili neka druga osoba.

 

Takvih je slučajeva trenutno četiri. Ukoliko ni to ne pomaže, navodi Dragovina, sudu se predlaže privremeno ili stalno oduzimanje skrbi nad djetetom, što je iznimno rijetko. Upozorenja i ostale mjere dosad su se uglavnom odnosile na izostanke s nastave, pri čemu se obavještavaju škola, roditelji i učenik, ukoliko je stariji od 16 godina. Uz ove oblike obiteljskopravne zaštite, kaže Dragovina, ukupno 13 radnika Centra obavlja i dužnosti iz kaznenopravne zaštite te rješavanja socijalnih potreba putem naknada, savjetovanja i pomoći kod liječenja ovisnosti.

U razgovoru tijekom Dana otvorenih vrata Miro Alilović, ravnatelj OŠ Ive Lole Ribara, rekao je da će suradnji doprinijeti i novi kompjuterski registar učenika na državnoj razini, tzv. program Zeus.

U njemu škole upisuju po 45 podataka za svakog učenika, od uspjeha, zdravlja do pohađanja nastave. Problem je dodatan posao koji zbog toga moraju obavljati najčešće nastavnici informatike, no taj će se nedostatak ukloniti izmjenama zakona koje predviđaju dodatan novac. Drugi je problem što neke škole u Hrvatskoj nemaju ni računalo, a kamoli internetsku vezu ili informatički pismenu osobu.

Ravnatelj OŠ Vladimira Nazora iz Potpićna Ivan Sulić ukazao je na problem neusklađenosti u dijelu zdravstva jer se događa da školski liječnik nema kartone obiteljskog ukoliko je potonji u drugom gradu. S druge strane, kod organizacije sportskih natjecanja traži se od škole da posjeduje potvrde da je učenik sposoban za natjecanje. Škole su obično upoznate s većim zdravstvenim problemima, ali ne i manjim, koji također utječu na sposobnost. U sustavu Zeus, dodao je Alilović, upisuju se i ti podaci, a nadležne ustanove imaju pristup, što bi moralo pomoći u usklađenosti.

K. STEPČIĆ REISMAN

CZSS Labin dani otvorenih vrata centar za socijalnu skrb Klaudio Dragovina Međunarodni dan socijalnog rada