Dan narcisa i u Labinu - dok ima života, ima i nade

Dan narcisa i u Labinu - dok ima života, ima i nade

24.3.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Labinu je ovom prigodom održana presica na kojoj su o važnosti mamografije govorili grudni kirurg Fran Dobrila i specijalistica radiologije Lorena Brnjac te Ferzeta Okanović, članica Lige za borbu protiv raka Labin. Dan narcisa bio je prilika da se uputi još jedan apel ženskoj populaciji za odaziv na pregled.

- Vrlo nam je važno da se pregledu odazovu žene starije od 50 godina. Ako je malignitet otkriven u ranoj fazi, izlječenje je gotovo zagarantirano. Ovdje imamo na raspolaganju klinički pregled, pregled ultrazvukom i aparatom za rano otkrivanje raka dojke, a može se raditi i punkcija, kazao je Dobrila.   

U populaciji iznad 50 godina bolest se pojavi kod približno deset posto žena pa se pozivi na pregled upućuju na nacionalnoj razini. Preglede mlađih žena financiraju Županija i Grad.  

- Za mlađu populaciju pregled je nešto složeniji i zato je odaziv direktno na poziv nešto slabiji, ali izvrsno surađujemo s ambulantama koje potiču na pregled, pa je postotak u konačnici dobar, kaže Brnjac.

Liga za borbu protiv raka svoju je subotnju akciju dijeljenja narcisa ocijenila najboljom do sada.

- U akciji su sudjelovali učenici labinskih osnovnih škola. Odaziv i podrška njihovih roditelja bili su veliki. Skupili su popriličan iznos, s obzirom na okolnosti. Moram istaknuti i zahvaliti se Kadiri Ibrišević i Milki Knežević, koje nam već niz godina doniraju velike količine narcisa potrebnih za akciju. Posebno me raduje to što je svaka žena koja nam je prišla rekla da je već bila na pregledu. Ovogodišnja novost je predavanje koje smo održali za učenice sedmih i osmih razreda, kazala nam je Okanović. (R. SELAN)

dan narcisa zdravlje žena liga borbe protiv raka labin ferzeta okanović lorena brnjac dan narcisa narcis fran dobrila