Cuccurin objavio kandidaturu za istarskog župana

Cuccurin objavio kandidaturu za istarskog župana

3.10.2008. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Politika

Dvojbe o tome hoće li, kako, kada i u kojem obimu Istra dobiti konkurenciju punoljetnoj suverenoj vladavini IDS-a danas su pale. Ne u podne kod OK Corala, nego u 10.30 u Balama, višegodišnjoj utvrdi Plinija Cucurina - dosad najozbiljnije političke prijetnje šefu IDS-a Ninu Jakovčiću.

Cucurin je u Balama, od kojih već neko vrijeme pokušava stvoriti brend, objavio ulazak u politički koral i bitku za prvog čovjeka zelenog poluotoka, ali i - što je manje poznato - ovim činom dematira nagađanja da je prije početka predizborne makljaže sklopio tajni dogovor s Jakovčićem.

Ništa od podjele?!
Priča koja se proširila sve do Zagreba govori o tome da je Cucurin odlučio odustati od kandidature za župana te fotelju ostaviti Jakovčiću u zamjenu za nekoliko gradova. Iako Cucurin sutra istupa tek u postupku predizbora, više je nego jasno da je to poziv na  žestoki okršaj na najvišoj razini, odnosno promjenu na vrhu županije.

Ladonja, Cucurinov savez za još bolju Istru, već duže vrijeme radi na predizborima koji u posljednje vrijeme svako malo katapultiraju ponekog kandidata za župana ili barem gradonačelnika kako bi u konačnici iznjedrili svog kandidata. No, s objavljivanjem  kandidature šefa Ladonje, Valeža koji - kažu - žari i pali gospodarstvom, sve je puno jasnije. Nema dvojbe da će Cucurin izaći kao kandidat Ladonje protiv Jakovčića.

Dvojica tvrdoglavih
IDS, naime, nema adekvatnu zamjenu za Jakovčića za kojeg se neko vrijeme pričalo kako mu je krajnji cilj Bruxelles ili čak Rim.  Kandidate za župane mogle bi dati i druge stranke, kad bi ih imale. Unatoč kvalitetnim kadrovima, politika u Istri nema osobe koje bi mogle iskočiti i zasjati  u političkoj areni. S tim se problemom susreću u i gradovima. Tako u Poreču oporba nema adekvatnog igrača koji bi  - kada bi istupio - vrlo lako srušio sadašnjeg gradonačelnika.

Ni u Novigradu, gdje konce grada zapravo vuku neke druge osobe daleko od poglavarstva, nema razlike. Istrijanima politika nije draga, barem kada je riječ o njima. Cucurin i Jakovčić, obojica vrlo tašti i samouvjereni, vodit će žestoku borbu.

 

Izjava Plinia Cuccurina na konferenciji za novinare Bale 03. listopada 2008.:
 
Plinio Cuccurin: Zašto sam se odlučio kandidirati na predizborima?

1. Prvenstveno zato jer vjerujem da je vrijedno uložiti vlastito znanje, iskustvo, vrijeme za još bolju i uspješniju Istru.

2. Od 2004. godine, kao što znate sa svojom nezavisnom listom dva puta sam dobio izbore u Balama. Zato, smatram da nakon djelovanja u javnom životu na lokalnoj razini, uz iskustvo stečeno u upravljanju ili sudjelovanju u realizaciji jednog od najvećih gospodarskih subjekata u Istri i Hrvatskoj, imam dovoljno referenci i „kvalifikacija" za još aktivniji i svestraniji javni angažman.

3. Uspješna poslovna karijera, materijalna situiranost, nepripadanje bilo kojoj političkoj stranci, jamac su moje neovisnosti i spremnosti da se u cijelosti, neopterećen bilo kakvim političkim nasljeđem ili obvezama, posvetim aktivnostima i projektima kojima je cilj daljnji napredak Istre i njezin brži gospodarski rast. Taj novi pristup znači bolje vrednovanje i korištenje resursa i potencijala s kojima raspolažemo (na način koji je prihvatljiv građanima), znači ne samo zalaganje već i poduzimanje konkretnih mjera za uravnoteženiji i ravnomjerniji razvoj svih općina u našoj županiji,kvalitetnije zapošljavanje, bolju skrb za očuvanje baštine, prirodnog okoliša, veću brigu za starije i nemoćne i poduzimanje aktivnosti kojima će se to i postići. Novi pristup znači bolju i sadržajniju suradnju jedinica lokalne samouprave u Istri, uključivanje građana i što veći konsenzus sa svim steakholderima pri donošenju ključnih odluka.

4. Želja za unapređenjem političkog i gospodarskog stanja u Istri, raspoloženje velikog dijela građana koji traže promjene, entuzijazam, volja mojih suradnika i ljudi koji mi daju podršku moj su jedini motiv i razlog zbog kojih krećem u ovu neizvjesnu političku bitku.

Plinio Cuccurin

 

 

Plinio Cuccurin TDR politika Ladonja udruga izbori kandidatura Ivan Jakovčić IDS kapital Adris grupa Istra Bale izbori2009