Cuccurin: Lokalna samouprava mora više pomoći građanima u sporu s Rockwoolom!

Cuccurin: Lokalna samouprava mora više pomoći građanima u sporu s Rockwoolom!

14.2.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

''Na put biciklom po Istri u sklopu predizborne kampanje krenuli smo na Valentinovo kako bi simbolično naglasili da se Ladonja zalaže za ljubav kao način života s kojim se, uz zdrav razum, najuspješnije rješavaju životni problemi. Smatramo da na taj način možemo najneposrednije kontaktirati s građanima, razgovarati s njima i osjetiti njihove probleme, što se već potvrdilo u Plominu, gdje smo se prvi put zaustavili, a sada i ovdje u Potpićnu.

Naše će se biciklističke etape odvijati svakog vikenda do Dana pobjede – 9. svibnja, čime se simbolizira naš antifašizam, ali i želja za pobjedom na svibanjskim lokalnim izborima.''

Izjavio je to danas na konferenciji za novinare u Potpićnu Plinio Cuccurin, kandidat udruge Ladonja za novog istarskog župana, rekavši pritom da su krenuli s granice Istarske i Primorsko-Goranke županije, gdje ga je ispratio načelnik susjedne Općine Mošćenićke Drage, na čijem je čelu od 1993. godine kao nezavisni kandidat. Naveo je da Ladonja podsjeća na tradiciju i duge korijene ljudi na ovom prostoru, na slobodu svakog građanina, ali i na nužnost povezivanja i udruživanja oko zajedničkih ciljeva, koji zajednici, ali i svakom njenom članu nosi dobro.

- Stoga smo se i našli ovdje da bi iskazali svoju solidarnost i spremnost u rješavanju problema koje je u ovaj dio Istre donijela tvornica kamene vune Rockwool, ali i da bi pomogli u davanju odgovora na pitanje koliko plominska termoelektrana, ali i drugi industrijski zagađivači, utječu na visoki porast karcinoma u istočnoj Istri, naglasio je Cuccurin.

 

- Pravo na zdrav život osnovno je pravo svakog čovjeka, ali ne smije se isto tako podcjenjivati pravo na rad, kao jedna od pretpostavki kvalitetnog života. Međutim, pravo na rad ne smije pritom ugrožavati pravo na zdrav život i tuđe pravo na rad, što se događa trenutačno nakon dolaska Rockwoola u rašku dolinu”, ocjenjuje prvi čovjek Ladonje. Premda njemu izgleda da je od samog početka bilo propusta u izgradnji i probnom radu stranog ulagača i krivih poteza lokalne samouprave, zbog čega građani s pravom negoduju zbog ugrožavanja njihova dosadašnjeg načina življenja i stvaranja.

Stoga Cuccurin od lokalne samouprave traži veći angažman lokalnih političara u uklanjanja utvrđenih nedostataka, ali i pružanju materijalne pomoći svojim građanima u stručnom utvrđivanju činjenica, kako bi se izbjegao dojam da vladajući sada povlače poteze kako bi samo dobili naklonost građana uoči izbora. Demokracija znači javnost rada, odgovornost za učinjeno te davanje prilike građanima da što više odlučuju o vlastitom životu, a ne samo sljubljivanje s vlašću, u čemu se očito najdalje otišlo – zaključio je Cuccurin.

Na pitanje hoće li podržati zahtjeve nezadovoljnih mještana za zatvaranjem i odlaskom Rockwoola odgovorio je da on kao pravnik poziva na poštivanje zakona i potpisanih ugovora, ali da upravo zbog toga traži da se pomogne nezadovoljnom i ugroženom stanovništvu da pred pravnim institucijama vještačenjima i činjenicama dokažu nekorektno ponašanje stranog ulagača. Bude li se na tim mjestima ustanovilo da su propusti takvi da ih se ne može ukloniti odluku o krajnjem potezu donijet će pravne institucije, a ne politika, ustvrdio je Cuccurin, odgovorivši pritom potvrdno na pitanje da će on ukoliko postane župan ljudima uz tvornicu Rockwool mnogo više nego dosad pomagati u rješavanju njihovih problema na predloženi način.

U pratnji Plinija Cuccurina bili su i njegovi prvi suradnici, načelnici općina Bale, Tinjan i Višnjan Edi Pastrovicchio, Vlado Ivetić i Angelo Matich, koji su u sličnom tonu govorili o problemu zvanom Rockwool i njihovoj spremnosti da na razne načine, pa i uključivanjem građana iz ostalih dijelova Istre u prosvjede lokalnog stanovništva, pomognu u ostvarivanju njihovog prava na zdrav život. Prije presice Plinio Cuccurin nije htio komentirati posljednje izjave istarskog župana Jakovčića o njemu i Ladonji, rekavši da razgovor nije vidio jer je bio na promociji svoje kćeri u Varaždinu, ali da su njegovi stavovi o tome već rečeni nedavno u Puli.

Tek je ponovio da Ladonja nije preuzela program od IDS-a, jer ga on u ovom trenutku i nema te da je svoj spreman ponuditi njima. Na pitanje kako tumači njegovo vješanje i najavljeno spaljivanje od strane labinskih maškara odgovorio je da taj čin samo govori o njima i onima koji iza toga stoje, a ne o njemu. Za boravka u središtu Potpićna, gdje se susreo i s aktivistima udruge Naša zemlja Cuccurin je damama dijelio mimoze u povodu Valentinova – dana ljubavi te razgovarao s okupljenima i novinarima davao izjave. (MM)

 

ladonja plinio cuccurin potpićan politika izbori predizborna kampanja rockwool izbori2009