Crveni križ Labin i MKS dobitnici sredstva Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva

Crveni križ Labin i MKS dobitnici sredstva Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva

18.12.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Maloj vijećnici Grada Labina jučer je potpisan Ugovor između Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva s organizacijama koje su ostvarile potporu na 2. natječaju „Mali projekti za bolje sutra“, a to je Gradsko društvo Crvenog križa Labin i Mediteranski kiparski simpozij.

Na natječaj su se mogle prijaviti udruge, ustanove i mjesni odbori koji imaju sjedište registrirano u gradovima i općinama članovima Fonda gradova i općina: Buzet, Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Vodnjan, Poreč, Rovinj, Svetvinčenat, Vrsar, Marčana, Ližnjan, Medulin i Funtana. Ove je godine Zaklada za razne projekte izdvojila 319 tisuća kuna, koliko planira i iduće godine. Grad Labin je u deset godina Zakladu financirao sa 180 tisuća kuna, dok su udruge sa sjedištem u Labinu povukle 208.902,36 kuna.

Na samom činu potpisivanja, gradonačelnik Valter Glavičić, poručio je da bi volio da u Labinu ima više aktivnih udruga koje su voljne uložiti dodatni trud i kandidirati projekte. „Upravo se tako „malim“ projektima unaprjeđuje društvo i jača suradnja između lokalne zajednice i civilnog društva“, poručio je Glavičić.

Upraviteljica Zaklade Helga Može podsjetila je da je cilj natječaja pridonijeti razvoju lokalnih zajednica, rješavanju konkretnih problema građana, te poboljšanju same kvalitete življenja u toj zajednici. Putem natječaja građani imaju priliku ostvariti sredstva kojima će prepoznati problem riješiti volonterskim radom na korist cjelokupne lokalne zajednice. `Ovo možda jesu `mali` projekti, ali ono što se zbiva je jako važno. Time se radi društveni kapital koji je jako bitan. Važno je i da udruge civilnog društva ne ovise o samo jednom izvoru financiranja, lokalnoj samoupravi. U Labinu djeluje 146 udruga, a u deset godina djelovanja poduprli smo 17 projekata. Obuhvatili smo 20.887 korisnika, što direktno ili indirektno, a u projekte je bio uključen 291 volonter. Grad Labin je odmah prepoznao projekt i partneri smo već deset godina, što se vidi i po broju projekata`, poručila je Može.

Zamjenica Gradonačelnika, Federika Mohorović Čekada,  tom je prigodom napomenula da Grad godišnje izdvaja tri milijuna kuna za udruge. „Od 146 udruga, 90 ih je aktivno, a od tih 90 šezdesetak ih dobiva sredstva Grada putem natječaja. Pozvala bih i ovom prilikom udruge da se jače angažiraju. Gradski natječaj bit će raspisan u siječnju, ali neka prate i druge natječaje gdje mogu povući sredstva. Također, podsjećam da je još uvijek otvoren natječaj za Volontera godine“, poručila je Mohorović Čekada.

Morin Hukić, ravnateljica labinskog Crvenog križa, poručila je kako je vijest da su prošli na natječaju dobili na sam Dan volontera. Sredstva će utrošiti za zamjenu dotrajalih prozora u nekadašnjem skladišnom prostoru, koji s vremenom postaje multifunkcionalni prostor za provedbu aktivnosti usmjerenih mladima i darivateljima krvi. „Stvara se društveni kapital za dobrobit čitave zajednice. Mladi se korisnici upoznaju  s dobrobiti darivanja krvi i potiču na aktivnosti u svezi prevencije vršnjačkog nasilja. Stvorit ćemo i nove volonterske aktivnosti u cilju stvaranja inovativnog pristupa akcijama darivanja krvi, na način da će članovi Kluba mladih pričuvati djecu koja su došla u pratnji roditelja na akciju darivanja te će se ponovno započeti praksa dijeljenja obroka nakon akcije“, pojasnila je Hukić.

Renata Kiršić ispred Mediteranskog kiparskog simpozija, istaknula je kao je više puta kandidirala projekte prema Zakladi, još kao članica Udruge Alfa Albona. „Zajednički smo realizirali više projekata koji su doprinijeli, u prethodnim projektima, adaptaciji prostora koji je za posljedicu imao omasovljenje broja korisnika i znatno bolju iskorištenost prostorije. U MKS-u nam je ovo drugi projekt. Započeli smo sa sanacijom i očuvanjem skulptura te smo do sada očistili 45 skulptura, a kroz dvije godine nadamo se da će biti sve očišćene. Novim projektom gradimo park. Namjeravamo zainteresirane, u suradnji s partnerima educirati i pozvati na gradnju suhozida. Djecu i mlade namjeravamo uključiti na način da kroz igru i boravak u prirodi nauče što je to suhozid i kako ga graditi. Aktivnosti će doprinijeti zaštiti okoliša Parka korištenjem prirodnih materijala karakterističnim za istarsko podneblje“, poručila je Kiršić.

Na posljetku, u neformalnom razgovoru, dionici su se složili da lokalna uprava, ali i građani prepoznaju angažman pojedine udruge stoga se i Uredbom Grada, na neki način čini selekcija. Odnosno, sredstva dobivaju udruge koje imaju projekte i viziju te pridonose društvu u cjelini.

civilno društvo zaklada crveni križ labin morin hukić mks mediteranski kiparski simpozij federika mohorović čekada