CIRKUS U SVETOJ MARINI: Susjedi polijegali ispred kamiona da spriječe radove. Autima zatvaraju prilaz. Ne žele da se dovrši kuća pored njihove

CIRKUS U SVETOJ MARINI: Susjedi polijegali ispred kamiona da spriječe radove. Autima zatvaraju prilaz. Ne žele da se dovrši kuća pored njihove

7.6.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Gianni Versa, Labinjan s tršćanskom adresom koji tamo živi već 50 godina i uspješno se bavi poduzetništvom sagradio je 2010. godine kuću u Svetoj Marini pored Labina. Na svojoj je kući nedaleko od mora na terasastom dijelu gdje se nalaze i ostale kuće, izgrađene za odmor i iznajmljivanje, poželio podignuti još jedan kat. Za to je ishodio potrebnu dokumentaciju i dobio građevinsku dozvolu.

Versa je uklonio krov, naručio izvođača radova i potreban materijal, uključujući i dizalicu koja će podići taj materijal na kuću, ali su mu se u tome svojim aktivnostima ispriječili prvi susjedi. Posebno oni koji iznad njega imaju trokatnicu s apartmanima u kojima su gosti. Problemi su eskalirali do otvorenog sukoba i dolaska policije.

- Nijemac Marco Počivalšek, gornji susjed, i Kodo Barcher, donji susjed koji je rodom iz Berlina, najavili su mi tužbu zbog ometanja ulaza do njihove kuće. Marco je parkirao svoj auto na čestici na koju je trebala doći dizalica za postavljanje krova na mojoj kući.

U međuvremenu je pala kiša i cijela mi je kuća bez krova bila mokra jer je voda prodrla u nju. Susjedi mi onemogućuju dolazak dizalice kako bi se materijal stavio na kuću i ona pokrila, danonoćno kroz cijeli tjedan parkiraju vozila na mjestu gdje bi se trebala postaviti dizalica, usprkos intervenciji policije. Čak su i roditelji Marca Počivalšeka legli na cestu da bi spriječili dolazak dizalice.

- Zbog njih sam ostao bez krova i ne znam što će se događati tijekom ljeta i što će biti kod slijedeće kiše. Moram napomenuti da sam svoje građevinske radove želio završiti do 15. lipnja jer tada počine zabrana građevinskih radova tijekom turističke sezone, ali mi je to onemogućeno, govori nam Gianni Versa, koji se za pomoć obratio policiji i angažirao odvjetnika.

Versa tvrdi da ima pravomoćnu građevinsku dozvolu i prihvaćen zahtjev za postavljanje dizalice.   

Sveta Marina se nalazi u Općini Raša pa smo se obratili i načelnici Gloriji Paliska, koja kaže da je upoznata sa sukobom i situacijom na terenu.

- Taj problem nadrastao je glavne aktere jer se s prijavama i provjerama bave gotovo sve javne institucije, od Općine, policije, inspekcija, vodovoda. Općina Raša je poduzela i poduzima sve zakonom propisane radnje u dijelu svoje nadležnosti te izražava žaljenje da je došlo do ovakvih događaja. U rješavanje međuljudskih i susjedskih odnosa ne možemo zadirati ali mogu potvrditi da gospodin Gianni Versa ima pravomoćnu građevinsku dozvolu, te podnesenu prijavu gradnje, rekla je Paliska.

S druge strane, Marco Roman Počivalšek tvrdi da su mu bez dozvola i odobrenja na njegovom terenu zatrpali dvorište kamenjem i zemljom za podlogu dizalici, čime mu je navodno blokiran pristup do njegove nekretnine. Korado Derosi iz tvrtke Derossi metali, koja je vlasnik dizalice, tvrdi da Počivalšek ne govori istinu.

- Gospodin Versa ima urednu građevinsku dozvolu i ugovor s građevinskom tvrkom Rakos za adaptaciju gornjeg kata kuće. Mi smo kao tvrtka Derosi metali imali ugovor sa Hrvatskim šumama za postavljanje dizalice na parceli Hrvatskih šuma, uz naknadu od 8.500 kuna za mjesečnu koncesiju.

U zahtjevu prema Hrvatskim šumama je točno bio naveden razlog postavljanja dizalice. Zbog lošeg pristupa neizbježno je bilo postaviti dizalicu jer kuća gospodina Verse nema pristupni put. Krenuli smo s postavljanjem dizalice i u prva dana doživjeli razne neugodnosti i prijetnje od cijele obitelji Počivalšek. Zbog nadolazećih blagdana maknuli smo dizalicu i po povratku na to mjesto naišli na auto njemačkih registarskih tablica kojeg ni nakon poziva policije i mjerodavnih institucija čovjek nije želio maknuti. Počivalšek je osobno pripriječio put za koji tvrdim da nije njegov nego od Hrvatskih šuma koje su nažalost nakon pritisaka gospodina Počivalšeka i njegovih pristalica 5. lipnja raskinule ugovor, kaže Derossi.

- Prije toga Počivalšek je iznajmio rent a car i također zapriječio prilaz, a građevinske radnike tvrtke Rakos, koji su radili na krovu gospodina Verse, gađali su kamenjem. Nakon ponovnog pokušaja postavljanja dizalice njegovi su roditelji u konzultaciji s odvjetnicima legli na cestu i naslonili se na kamion, ne želeći se maknuti. Snimali su i radnje na javnoj površini. Jednostavno ne znam što želi gospodin Počivalšek sa svojim lažnim izjavama da je to njegova parcela. Mislim da je razlog u ljubomori i zavisti prema gospodinu Versi koji diže kat kuće te im zaklanja dio pogleda na more. Bez obzira na to što nemaju pravo mi smo im omogućili put do njihovog objekta. Imamo saznanja da je i ranije većina mještana imala problema s obitelji Počivalšek koja ih je prijavljivala, pa smo se pripremili na moguće neugodnosti, kaže Korado Derossi, a na pitanje što i kako dalje odgovara:

- Prema odluci općine Raša mi 15. lipnja prestajemo s radovima. Velika je šteta učinjena gospodinu Versi i njegovom objektu jer mu je onemogućenja daljnja rekonstrukcija kuće u predviđenim i ugovorenim rokovima. Velika je šteta učinjena i tvrtki Rakos, kao i našoj tvrtki zbog neizvršenja ugovorenih radova, pa ćemo vratiti novac gospodinu Versi po plaćenim predračunima, zaključuje Derossi.

Iz PU istarske su nam odgovorili:

"U svezi Vašeg upita izvješćujemo vas kako je izvođač radova dijelom dizalice zauzeo dio ŽC 5173 radi izvođenja radova, kojom prilikom je bio dužan dio ceste vidljivo obilježiti odgovarajućim znakovima na način da se osigura nesmetan protok prometa i svi sudionici u prometu. Obzirom da isto nije napravio prije početka izvođenja radova, protiv izvođača je podnesen obvezni prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te je proslijeđeno posebno izvješće nadležnom inspektoratu."

sveta marina gradnja sukob gianni versa marco počivalšek kodo barcher korado derossi hrvatske šume općina raša