Cimosove tvornice u Buzetu, Labinu i Roču BLOKIRANE

Cimosove tvornice u  Buzetu, Labinu i Roču BLOKIRANE

4.3.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Državna agencija  za osiguranje štednih uloga  i sanaciju banaka Republike  Hrvatske tužila je slovensku  grupaciju Cimos d.d. - Automobilska industrija Ko- par zbog 20,2 milijuna eura duga.

Tužbom podignutom 25.  veljače na Trgovačkom sudu  u Zagrebu nastojat će podmiriti dug iz devedesetih godina prošlog stoljeća koji je  nastao prilikom zaduživanja  Cimosa kod Riječke banke.

Državna agencija za osigu- ranje štednih uloga i sanaciju banaka preuzela je naime  kreditna potraživanja banke  nakon njenog odlaska u stečaj. Navodno se u više navrata pokušavalo dogovoriti način rješavanja ovog duga, no bez ikakvog rezultata.

 

 

Krajnja mjera zaštite  nacionalnih interesa

 

 

U Državnoj agenciji u izjavama pojedinim medijima  naveli su kako smatraju da je  nakon šesnaest godina, podizanje tužbe zapravo krajnja mjera zaštite nacionalnih  interesa. Tužbom podignutom na zagrebačkom Trgovačkom sudu, zatraženo je i izricanje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom u Hrvatskoj; Cimosovim tvornicama u Buzetu i Roču. Na pitanje zbog  čega je zatražena zabrana raspolaganja imovinom, u  Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, odgovorili su da je smisao privremene mjere zabrane raspolaganja poslovnim udjelima osiguranje  naplate potraživanja DAB-a prema Cimosu na teritoriju Hrvatske.

 

 

- Budući da je Cimos strana pravna osoba sa sjedištem  u Republici Sloveniji, ovakvom privremenom mjerom  onemogućilo bi se da Cimos raspolaže poslovnim udjelima društva prije okončanja spora i naplate koju očekujemo. Također, u slučaju uspjeha u sporu, DAB bi mogao naplatiti svoje potraživanje  djelomično ili u cijelosti u Republici Hrvatskoj prodajom tih poslovnih udjela, navode u DAB-u.

 

 

Komentar smo zatražili i u  Cimosu Koper gdje su nam  odgovorili da vijest objavljenu na HRT-u da je hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka tužila Cimos, nemogu komentirati jer do danas niti Cimos d. d. niti njegove tvrtke kćeri u Hrvatskoj nisu primile takvu tužbu ili obavjest suda da je tužba podignuta.

 

 

Mogući kupci mogu  odustati od kupnje

 

 

- Inače pozadina DAB-a  nam je poznata i u prošlosti smo je temeljito ispitali u suradnji sa vanjskim pravnim savjetnicima. Na osnovu pravnih mišljenja i u skladu sa međunarodnima standardima financijskog izvješćivanja, Cimosu nije bilo potrebno oblikovanje nikakvih rezervacija za navedeni primjer. Cimos je sve sudionike u postupku privatizacije obavijestio sa rezultatima pravnih analiza, navodi se u šturom odgovoru kojeg su dostavili iz Cimosovog novinarskog središta.

Grupacija Cimos sa sjedištem u Kopru, djeluje u četiri države, među njima i u Hrvatskoj. Cimosove tvornice u Hrvatskoj, u Buzetu, Roču i Labinu, odnosno P. P. C.-u kao dijelu Grupacije Cimos, prema prošlogodišnjim neslužbenim podacima zapošljavaju oko 1.200 radnika.

Uspije li se tužbom ishoditi zabrana raspolaganja imovinom, potencijalni kupac Grupacije Cimos Koper mogao bi odustati od kupnje što bi se jako loše odrazilo na budućnost ovog automobilskog holdinga koji se već duže vrijeme suočava sa poslovnim poteškoćama a izlaz iz krize  vidi u upravo u strateškom partneru. Prema neslužbenim informacijama interes su u neobvezujućoj ponudi iskazale su španjolska i francuska kompanija.

Grupacija Cimos Kopar već duže vrijeme traži strateškog partnera, zbog ozbiljnih financijskih problema, prvenstveno izazvanih prevelikim kreditnim dugom.

 

 

Cimos u potrazi za  strateškim partnerom

 

 

Na prošlogodišnji javni poziv za izbor strateškog partnera, najvišu neobvezujuću ponudu za preuzimanje većinskog vlasničkog paketa, dao je poduzetnik Nijaz Hastor - prema pisanju bošnjačkih medija jedan od vodećih privatnih poslodavaca u Bosni i Hercegovini i vlasnik sarajevskog holdinga ASA Prevent - te njemačke kompanije Prevent Dev, a sada se spominju španjolska i francuska kompanija.

 

 

Slovenski mediji ovih dana navode da je Cimos u osjetljivoj završnoj fazi prodajnog postupka. Još tijekom ovog mjeseca teče novi produženi rok za dostavu dopunjenih ponuda za kupovinu 92,3 postotnog dijela Društva, pri čemu su vlasnici iznimno škrti s informacijama. Ishod prodaje bit će ključan za daljnju sudbinu Cimosa koji samo u Slovenji zapošljava oko dvije tisuće ljudi te je lani ostvario 385 milijuna eura prodaje i oko 25 milijuna gubitaka.

 

 

Autor:  Gordana ČALIĆ ŠVERKO

blokada imovina sposlovanje tužba cimos