Cijela Istra bez struje više od pola sata zbog nevremena na Učki

Cijela Istra bez struje više od pola sata zbog nevremena na Učki

12.7.2012. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Zbog nevremena na području Učke, oko 13.20 sati veći dio Istre, ali i Rijeke ostao je bez električne energije. Kako nesluženo doznajemo grom je direktno udario u glavni dalekovod, što je uzrokovalo ispad iz sustava termoelektrane Plomin, odnosno kvar u mreži prijenosa električne energije.

 Zbog grmljavinskog nevremena došlo je do ispada dalekovoda Pehlin-Melina i Pehlin-Plomin i kao posljedica toga iz sustava je izašla i termoelektrana Plomin'', kazala je Lidija Džaja Moharić iz HEP-a.

Nestanak struje u špici sezone, brojnim građanima i gostima u Istri nakratko je prekinuo svakodnevnu ''rutinu'', pa su tako zablokirale kase u trgovačkim centrima, kafići nisu mogli posluživati gostima espresso, a domaćice su se zabrinule za hranu spremljenu u kućanskim ledenicama. Srećom, struja se nakon polusatne ''pauze'' na području meke turizma Poreča, ponovno uključila, no u nekim dijelovima Istre poput Rovinja i Labina, neizvjesnost je potrajala znatno duže.

Naime, iznenadnim nestankom struje na cijelom poluotoku zatečeni su bili i u Elektroistri, gdje su telefoni zbog upita građana neprestano zvonili. Osim kratko izjave da su ekipe izašle na teren kako bi utvrdili o čemu se radi, druge informacije građanima nisu bile raspoložive. Kako doznajemo, struja je najprije stigla u Buzet i Buje, koji su već za desetak minuta dobili električno napajanje iz Slovenije, a prema priopćenju iz HEP-a do 14 sati opskrba električnom energijom se i u ostalim dijelovima Istre normalizirala.

''Prekid u opskrbi električnom energijom trajao je oko 35 min. Oko 14 sati vraćen je napon u niskonaponskoj mreži te je situacija u opskrbi električnom energijom na području Istre normalizirana'', priopćili su iz HEP-a.

 

(S Radio Labina audio)

 

bez struje nevrijeme hep