Čepićku školu drži đački autobus

Čepićku školu drži đački autobus

21.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Da naizgled benigna korekcija rute đačkog autobusa uvelike može utjecati na opstanak mjesne škole i za sobom ostaviti repove, svjedoči svježi kršanski primjer. Neki tamošnji osnovci, oni iz Blaškovići i okolnih sela, početkom drugog polugodišta više nemaju linije do Potpićna. Sada opet, kao i prošlih godina, organiziranim prijevozom mogu u čepićku školu »Ivan Goran Kovačić«, a one iz nižih razreda roditelji voze u njeno područno, kršansko odjeljenje, kamo, prema upisnom području, i spadaju.


Autobus iznova, kao i posljednjih godina, ide iz Potpićna do Lazarići, na povratku više ne skreće, kao minulog polugodišta, na glavnu cestu, za ona dva-tri kilometra više kroz Blaškoviće. Tako je odlučio županijski Odjel za prosvjetu, promijenivši svoju prvotnu ideju.


- Bili smo se malo zaletjeli s tom bonus linijom, uvedenom na inzistiranje samo jednog roditelja. Nakon toga je, međutim, ravnateljica škole u Čepiću bila suočena sa zahtjevima ostalih tamošnjih roditelja koji su željeli djecu preseliti u Potpićan. S ionako malobrojnim učenicima, pobojala se da će ih još izgubiti, rekla nam je Dajana Brumnić iz županijskog Odjela za prosvjetu. Napomenula je da nitko ne brani upisivanje djece u neku drugu školu, no oni, kao osnivač odgojne ustanove, prijevoz organiziraju prema upisnom području definiranom prema mjestu stanovanja. Dužni su, veli, financirati đake nižih razreda kojima je najbliža škola na više od tri, te starije đake koji do škole imaju više od pet kilometara.


Nona učenice koja je koristila nedavno ukinutu liniju požalila nam se da je prije zimskih ferija učiteljica samo rekla da kurijera više neće voziti kroz Blaškovići. Kaže da su barem mogli pričekati kraj školske godine jer djeca ne vole takve nagle promjene sredine. Sjeća se da je prije sedam, osam godina autobus Potpićan - Lazarići napravio cijeli krug: išao je čak i po onim najmanjim selima, uključujući i njihove Veljake.
Mama iste učenice, koja nije željela da je imenujemo, pojasnila je da se isprva odlučila na upis u Potpićan jer joj je obećano rješavanje prijevoza. Nakon što je on ukinut, pitala je, tvrdi, i u Općini mogu li štogod poduzeti, no nije imala vremena čekati. Zadovoljna je nakon što je curicu premjestila u Kršan.


Mirela Vidak, ravnateljica škole u Čepiću, također se poziva na zakonom propisana upisna područja. Kaže da se, nakon te privremeno uvedene linije kroz Blaškoviće, javilo manje od deset roditelja sa zahtjevima za premještajem đaka. Njena škola inače, s područnim odjeljenjima u Kršanu (11) i Sušnjevici (9), broji 80 učenika i najmanja je na Labinštini.
- Iako se govori o krojenju nove mreže škola i pedagoškim standardima koji propisuju najmanji i najveći broj školaraca, zasad se ne bojim eventualnog gašenja čepićke. Osim toga, uvijek ostaje ona klauzula koja, s obzirom na specifične okolnosti nekog područja, može relativizirati stroge brojke. Ma, dok je jedan učenik u školi, valja se za nju boriti. Baš bi se ovakve manje ustanove, kakvih je u Istri puno, trebale zaštititi, dijelom zbog raspršenosti ovdašnjih naselja, dijelom i radi, slobodno mogu reći, kvalitetnijeg provođenja nastave. Ako ćemo pravo govoriti, nije logično ni da područna škola u Vozilići, mjesta iz općine Kršan, potpada pod labinsku »Ivo Lola Ribar«, veli Vidak, dodajući da su roditelji uvijek, ako mogu organizirati prijevoz, slobodni upisati dijete gdje žele.
Otvara i drugo poglavlje ove priče. S obzirom na to da se kršanski đaci jutrom moraju umjesto sedam voziti 30 kilometara - jer idu »po kolege« u Vozilići, Kožljak i Sušnjevicu - valjalo bi, kaže, s roditeljima sagledati drukčije rješavanje prijevoza.


Njen kolega Miroslav Sulić, ravnatelj škole »Vladimir Nazor« u Potpićnu, žali se, pak, na rano ustajanje »koje nije u skladu s pedagoškim standardima« učenika iz udaljenijih mjesta. Školarci iz Floričići moraju, primjerice, na bus u 6.15 sati budući da on nakon Gologoričkog Dola i Tupljaka te poslije Potpićna mora po đake u Lazariće da bi i oni stigli na nastavu u 7.30 sati. Drugi bus kreće iz Oriča u 6.50 sati pa prođe kroz Most Pićan, Pićan i Zajce.
- Možda bi Općina Kršan mogla razmisliti o ovom problemu kad su već, očito na nečiji nagovor, riješili kombi za djecu iz Plomina do Vozilići, kaže Sulić. Žali se da mora ranije početi nastavu jer isti Autotransovi autobusi kasnije voze srednjoškolce u Labin, odnosno đake za Čepić, gdje se prvo zvono čuje u 8.15 sati.


I Brumnić poručuje da ovaj autoprijevoznik nema dovoljno vozila te da su duže relacije koje neki učenici prevaljuju posljedica »konfiguracije terena«.
- Eventualne pojedinačne prijevoze mogla bi financirati lokalna zajednica, sugerira ona. Odjel, podastire podatak, za prijevoz 27 djece iz čepićke škole godišnje plaća 205 tisuća, a za 133 učenika iz potpićanske 440 tisuća kuna.


Kršansko je poglavarstvo na posljednjoj sjednici, nakon pritužbi roditelja, najavilo skoro sazivanje sastanka sa svim akterima priče - ravnateljima, županijskim odjelom te roditeljima.

 

Foto: Osnovna škola u Čepiću najmanja je na Labinštini

 

I.Radić 

mirela vidak OŠ Ivan Goran Kovačić autotrans blaškovići đaci učenici autobus