Stampar M - Stampar

Čepić: Zatvaranjem gostionice mještani ostali bez okupljališta - vratite nam oštariju!

Čepić: Zatvaranjem gostionice mještani ostali bez okupljališta - vratite nam oštariju!

10.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Muškarac bez brkova još nekako, ali što je selo bez oštarije? Ona je njegov mozak, mjesto gdje se prikupljaju i obrađuju informacije, razmjenjuju i vrednuju iskustva, slažu planovi i donose odluke. Od pamtivijeka uz čašicu i karte, posljednjih desetljeća i uz televizor. Oduzmete li selu gostionicu, izbezumili ste ga.


Upravo tako se osjećaju Čepljani koji već mjesec dana gledaju zatvorena vrata svoje gostionice koja nosi ime njihova sela, a smještena je u zgradi zadružnog doma na trgu. Općina Kršan je sa starim vlasnikom raskinula ugovor zbog neplaćanja najma, provela natječaj i izabrala novoga, ali taj nikako da otvori lokal.


- Zanima me što Općina poduzima po tom pitanju. Moj brat je predsjednik Mjesnog odbora i znam da su oni tu nemoćni. Govorilo se da će u subotu biti otvoreno, a sada opet ništa, rekao nam je Aldo Cvečić.
- Želimo da oštarija bude što prije otvorena! Općina traži najam, ali ova zgrada je pripadala zadružnom domu Čepić kojega su gradili naši očevi, ona je čepljanska i u njoj ne smije biti najma, bio je rezolutan Vitorio Žulić.


- Imamo »Jezero«, ali to je diskoklub, on je za mlade. Mi stariji ne znamo kamo bismo navečer, veli Dušan Travica.
- Prije dva tjedna ovdje, na trg, došle su maškare, a doći će opet. Sramota je da ne možemo ljudima ponuditi topli napitak i toalet, rekao je Orlando Mužul.


Slično misli i autolimar Livio Jurić: »Žalosno je da nemamo kamo uputiti ljude da sjednu i popiju kavu dok čekaju na popravak.«
Iako su otrovne strelice upućene Općini, krivica nije njena jer je radila po zakonskoj proceduri. Od načelnika Josipa Kontuša doznajemo da je stavio svoj potpis na ugovor s novim vlasnikom, Dragom Stanićem iz Ružića u općini Sv. Nedjelja te mu dokument poslao na potpis, ali ga on, po svemu sudeći, nije zaprimio. Htjeli smo Stanića upitati gdje je zapelo s gostionicom za koju je na natječaju ponudio najveću najamninu, ali naši jučerašnji telefonski pozivi nisu urodili plodom. Čepljani će se, ako ništa drugo, morati pomiriti sa zakonskim rokovima koji će pratiti raspisivanje novog natječaja za njihovu gostionicu.

R. SELAN

Foto: Ispred zatvorene gostionice: Vitorio Žulić, Orlando Mužul, Livio Jurić, Aldo Cvečić i Dušan Travica

oštarija kafić čepić zatvoreno najam gostionica poslovni prostor