Cenzura na HTV-u: Aktivista izbacili iz Dnevnika zbog majice"Ubija me Rockwool"

Cenzura na HTV-u: Aktivista izbacili iz Dnevnika zbog majice"Ubija me Rockwool"

28.6.2012. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Politika


http://www.index.hr/vijesti/clanak/cenzura-na-htvu-aktivista-izbacili-iz-dnevnika-zbog-majice-ubija-me-rockwool/622962.aspx

 

PONOVO cenzura na HRT-u! Leonardu Marčacu, aktivistu udruge "Naša zemlja", nije dopušteno da se u utorak 26. lipnja pojavi u središnjem Dnevniku javne televizije jer je odbio skinuti majicu s natpisom "Ubija me Rockwool".

Marčec je, priopćili su iz udruge "Naša zemlja", pozvan da se uživo uključi u Dnevnik zajedno s predsjednikom uprave Rockwoola Eelcom van Heelom. Iako je poziv u emisiju, u kojoj je Rockwool dobio prostor povodom otvaranja tvornice koja je nedavno dobila uporabnu dozvolu, dobio u zadnji čas, Marčec se uputio prema balkonu Doma branitelja u Puli, gdje je trebao dati izjavu.

"Riječ ubijanje ne može biti prikazana u Dnevniku"

"Tamo ga je, umjesto prava da iznese svoju stranu priče, dočekalo krajnje neugodno poniženje: glasnogovornica Rockwoola Anđelka Toto Ormuž od njega je zahtijevala da se - skine", priopćili su iz udruge "Naša zemlja". Van Heel zbog majice s natpisom "Ubija me Rockwool" nije želio stati pred kamere zajedno s Marčecom.

Marčec je odbio skinuti majicu, nakon čega se, tvrde iz udruge "Naša zemlja", u raspravu uključila Senka Mošnja, urednica HTV-ovog pulskog studija.

"Vikala je kako aktivisti tom majicom ''pozivaju na linč'' te da ''riječ ubijanje ne može biti prikazana u Dnevniku HTV-a''. U tim su se majicama, koje aktivisti nose u svim javnim prigodama, članovi naše udruge već višekratno pojavljivali u medijima i na HTV-u. HTV Pula ni ovaj put na njih nije imala nikakav prigovor sve dok se u njihovoj zgradi nisu pojavili predstavnici korporacije Rockwool", priopćila je udruga "Naša zemlja".

Odbio skinuti majicu pa ga izbacili iz emisije

S obzirom da Marčec nije želio skinuti majicu, urednica Dnevnika telefonom se javila iz Zagreba i naložila da se aktivista izbaci iz prijenosa uživo. Novinarka Klara Dujmović, koja se javljala iz Pule, u uvodu je kazala da je HTV želio paralelno razgovarati s predstavnicima Rockwoola i aktivistima koji se protive tvornici, ali je "bilo problema oko njihovog zajedničkog nastupa".

"U Dnevniku je tako govorio samo predsjednik Uprave Rockwoola, danski državljanin Eelco Van Heel koji je raspoloživo vrijeme iskoristio za reklamiranje korporacije Rockwool, a Marčacu je rečeno kako je propustio priliku objasniti predsjedniku uprave grupe Rockwool na što se žale stanovnici Potpićna. Kako mu je to uopće mogao objasniti, obzirom da gospodin Van Heel ne razumije hrvatski jezik, a prijevod s hrvatskog na engleski nije bio osiguran, ostaje nejasno", poručuje udruga "Naša zemlja", te dodaje da HTV ne obavlja svoju ulogu javne televizije i ne zastupa interese građana, već se svrstao na stranu međunarodnog kapitala.

HRT se pravda Etičkim kodeksom i Zakonom o elektroničkim medijima

"Događaje oko Rockwoola HRT profesionalno i objektivno prati posljednjih 7 godina te građane Hrvatske redovito informira i o akcijama i stavovima ekoloških aktivista koji se protive radu tvornice", kažu nam iz HRT-ovog Odjela za odnose s javnošću.

No, tvrde da Marčeca nisu mogli pustiti u Dnevnik s majicom na kojoj je bila slika mrtvačke glave i natpis "Ubija me Rockwool" jer Zakon o elektroničkim medijima brani poticanje i širenje mržnje ili diskriminacije.

Također ističu da je, prema Etičkom kodeksu HRT-a, novinar dužan čuvati razinu komunikacije i čuvati dostojanstvo pojedinca. "Novinar ili voditelj emisije dužan je zaštititi gosta emisije od svih neprimjerenih napada i grubih uvreda drugih gostiju u emisiji te slušatelja ili gledatelja", stoji u HRT-ovom Etičkom kodeksu.

"Kada su urednice uočile spornu majicu, g. Marčec je zamoljen da je promijeni no on je odabrao da radije neće sudjelovati u emisiji. G. Van Heel s druge strane odbio je komunicirati na razini koju je ocijenio neprimjerenom. Budući da se sve događalo neposredno uoči uključenja u emisiju u tijeku, urednice su morale postupiti brzo. Odlučile su temu ostaviti u emisiji", poručuje HRT.

cenzura htv rockwool leonardo marcac udruga naša zemlja