Centar »Liče Faraguna« za djecu s posebnim potrebama iz Labina ne štrajka, dok 90% istarskih prosvjetara u štrajku

Centar »Liče Faraguna« za djecu s posebnim potrebama iz Labina ne štrajka, dok 90% istarskih prosvjetara u štrajku

13.5.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jutros je započeo štrajk u osnovnim i srednjim školama, te u ustanovama visokog obrazovanja, a svugdje su rezultati odaziva veći nego što su bili na referendumu na koji je bilo izašlo više od 80 posto sindikalnog članstva, tako da cjelokupni sustav obrazovanja u ovom trenutku stoji, tvrde sindikalci. 

Sindikati su pregovore s Vladom prekinuli dva sata iza ponoći, a nastavili ih u u 10.30 sati. Pregovori su se zakomplicirali jer Vlada, kako neslužbeno doznajemo, nema dovoljno novca za sindikalne zahtjeve. Iako su se svi nadali da će pregovori završiti u srijedu ujutro, nakon dva sata iza zatvorenih vrata teško je predvidjeti kada će Vlada i sindikati postići dogovor. Prema najnovijim informacijama pregovaračima se pridružio i premijer Ivo Sanader koji je rekao da se moraju dogovoriti do 17 sati.

Od istarskog povjerenika Sindikata Hrvatskih učitelja Vladimira Miloševića saznajemo da se štrajku odazvalo više od 90 posto sindikalista iz istarskih osnovnih škola te su se pridružili i neki učitelji koji nisu u sindikatu. O štrajku se nije izjasnila Glazbena osnovna škola iz Pazina, dok Centar »Liče Faraguna« za djecu s posebnim potrebama iz Labina ne štrajka, kaže Milošević te dodaje da je u direktnoj vezi s Tajništvom Sindikata hrvatskih učitelja tako da će svi pravovremeno saznati u kojoj su fazi pregovori.

U osnovnim školama diljem Istre organiziran je prihvat za djecu nižih razreda. U školu Vidikovac danas je došlo 13 djece prvih, drugih i trećih razreda. Svakih sat vremena izmjenjuju se učitelji koji paze djecu, nastave nema a normalno je organizirana marenda i ručak, rekao nam je ravnatelj škole Dragutin Pavlić.

Sindikalni povjerenik OŠ Vidikovac Pavao Plastić rekao je da u školi štrajka 76 djelatnika, od kojih su većina članovi sindikata, ali pridružili su se i neki koji to nisu. Prozvao je Vladu RH koja stvara kaos među sindikatima i izlazi s lažnim informacijama u javnost. Zbog toga su neki učenici jutros uredno došli na nastavu, ali su poslani kućama.

U školu Stoja došao je samo jedan učenik prvog razreda, o njemu također brinu učitelji koji se izmjenjuju, rekla je ravnateljica Vicka Marić. Od ravnateljice škole Kaštanjer Jozefine Stanišić saznajemo da nitko nije došao u školu, ali da niži razredi imaju nastavu popodne pa očekuju dolazak djece. Stoga su dogovorili popodnevna dežurstva. Sutra bi se štrajku trebali priključiti zaposleni u zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi, a sve bi trebalo kulminirati u subotu, 16. svibnja, velikim prosvjednim skupom na Trgu bana Jelačića

centar liče faraguna štrajk škole prosvjeta sindikati nezadovoljstvo standard prosvjed plaće