Čeka se objava rezultata analize: Podaci o utjecaju Rockwoola u ladici

Čeka se objava rezultata analize: Podaci o utjecaju Rockwoola u ladici

3.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Predsjednik županijskog Povjerenstva za praćenje utjecaja rada tvornice Rockwool na okoliš i zdravlje ljudi Josip Zidarić potvrdio nam je da su pri kraju analize o utjecaju tvornice na ljude i okoliš koje je naručila Istarska županija.

Nismo uspjeli doznati što su provedene analize i pokazale, premda je, kako neslužbeno doznajemo, CD-om s podacima uručen predsjedniku Ivi Josipoviću.

Tehnički direktor tvornice kamene vune Rockwool Marco Boi u nedavnom je intervjuu rekao da podaci koje je prikupljala Županija idu u korist tvornice te da ga čudi zbog čega su već duže vrijeme pohranjeni u nečijoj ladici.

Službeni upit smo prije tjedan dana uputili i Županiji, no povratnu informaciju još nismo dobili. Doznajemo da je Županija inzistirala na analizi da bi se napokon riješila nepogodna situacija između dva suprotna tabora.

Naime, dok na jednoj strani vodstvo Rockwoola tvrdi da tvornica radi po zakonu i poštuje norme i zakone, na drugoj se, tvrdeći sasvim suprotno, nalaze mještani i prosvjednici. Županiji je, doznajemo, bilo u interesu da se problem Rockwoola ne rješava na ulici, a jednako tako nije se željela otvoreno svrstati na stranu investitora.

Zatraženi su podaci županijskog Zavoda za javno zdravstvo, zagrebačkog Instituta za medicinska istraživanja koji uzorkuje tlo i zrak, Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva zdravstva, Centra 112 te Doma zdravlja u Labinu.

Kako doznajemo, istraživanje se odnosilo na rad tvornice od rujna 2008. do rujna 2009., a uspoređivali su se i pozivi građana upućeni Centru 112. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

rockwool ekologija studija utjecaja na okoliš okoliš marco boi zzjz zdravlje josip zidarić