Čari otrovnog bilja

Čari otrovnog bilja

22.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Labinsko gljivarsko društvo Martinčica i sekcija za ljekovito bilje Maslačak izlažu u svojim prostorijama kod tržnice ljekovito, začinsko, samoniklo jestivo i otrovno bilje.

- Ljude najviše zanima otrovno bilje zbog raspoznavanja i ljekovito zbog zdravlja. Izloženo je više od dvjesto biljaka koje smo počeli skupljati u mjesecu svibnju, kazao nam je voditelj izložbe Bruno Fadel.

Jeste li znali da je na bagremu ili pitomoj diraki sve otrovno, osim cvijeta, bez kojega pčelari teško mogu zamisliti proizvodnju meda? Ili da ricinus, koji mnogi sade u svom vrtu zbog lijepog cvijeta, rađa otrovnim bobama od kojih je jedna dovoljna da usmrti malo dijete? Privlačna, narančasto-crvena ovojnica ploda mjehurke je otrovna, ali se unutra nalazi sjemenka koja sadrži visoku koncentraciju blagotvornog vitamina C.

 

Fadel nam je pokazao bamiju, biljku čije su sjemenke služile kao "viagra" u nekadašnjim istočnjačkim haremima.

- Ona sama po sebi nije afrodizijak, ali je izuzetno bogata hranjivim tvarima pa ima isti učinak. Oni koji su je imali u vrtu ljubomorno su je čuvali, a na zapad je došla preko Francuza, koji su je dobili u zamjenu za alkohol koji su krijumčarili na istok, ispričao nam je.

Pokazao nam je i sjemenke crnog kimena iz Poljske koji "provjetrava" dvostruko bolje od domaćega, a od čudesnog sibirskog eleuterokoka nam je, nažalost, mogao pokazati samo ekstrakt koji je nabavio u Rusiji.

- Utvrđeno je da tu biljku konzumiraju sve životinje u Sibiru, čak i tigrovi. Ona učvršćuje imunitet, što je od životne važnosti u onako surovoj klimi, kaže Fadel.

Od ostalih kurioziteta spomenut će divlju rigolu, jestivu kao i pitomu koju nalazimo na tržnicama, ali i divlju salatu koju biste vjerojatno pojeli samo jednom u životu. (R. SELAN)

otrovno bilje samoniklo bilje udruga martinčica bilje biljke ljekovito bilje bruno fadel