Brkarić: Korigirati imovinski cenzus

Brkarić: Korigirati imovinski cenzus

16.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Sve su stranke jučer u Saboru podržale donošenje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, ali uz primjedbu da je procedura za korištenje takozvane primarne pomoći koju pružaju udruge previše složena. Predloženo je da se ukine uputnica za tu vrstu pomoći te da ona bude potrebna samo za onu koju pružaju odvjetnici. U skladu sa zakonom, pravo na besplatnu pravnu pomoć imat će građani s primanjima manjim od 1.800 kuna po članu obitelji, kao i oni koji ne posjeduju nekretnine vrjednije od najnižeg standarda stanovanja, odnosno 35 četvornih metara po osobi uz dodatnih deset kvadrata za svaku drugu osobu.


Vlada u proračunu za 2008. predviđa 18 milijuna kuna, a ministrica pravosuđa Ana Lovrin rekla je da Vlada želi osigurati racionalno korištenje novca te spriječiti zloporabu, s ciljem da taj novac dođe do onih kojima je najpotrebniji.


U raspravi o Europskoj konvenciji o naknadi štete žrtvama kaznenih djela nasilja te o besplatnoj pravnoj pomoć sudjelovao je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Damir Kajin, koji je rekao da je treba pretočiti u zakon.
- Moramo se dogovoriti o naknadama za obeštećenje i moramo donijeti zakon što prije, rekao je Kajin te se osvrnuo i na sigurnost u zemlji: »Hrvatska treba biti sigurna zemlja. Ne smije se provoditi distinkcija između domaćih i stranih osoba. Ne može se isplaćivati jedna naknada za građanina Hrvatske, a druga za, recimo, građanina Austrije«. Predložio je i da se nazivu konvencije pridoda i otmica, kao »nasilje nad nasiljem«. »Imam dojam da se zakon piše zbog terorističkih akata, iako je Hrvatska već to regulirala«, rekao je Kajin.


Marin Brkarić podržao je, u ime IDS-a, konačni prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Smatra da bi imovinski cenzus trebalo korigirati, da bi zaštita bila dostupna što većem broju građana koji nisu u mogućnosti platiti odvjetničke usluge.

Marin Brkarić Sabor politika imovinski cenzus IDS zastupnici pravna pomoć