Blaženka Butorac nova ravnateljica labinskog Centra za socijalnu skrb

Blaženka Butorac nova ravnateljica labinskog Centra za socijalnu skrb

7.11.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Već se neko vrijeme spekulira o sve neizvjesnoj sudbini pulskog Doma za odgoj djece i mladeži, a spominje se i najcrnji scenarij da bi dom kroz neko vrijeme mogao zatvoriti svoja vrata. Dodatnu sumnju pobudilo je to što još uvijek aktualna ravnateljica Doma Blaženka Butorac usred mandata napušta kormilo ustanove. Štoviše, Butorac već ima drugi posao što nam je sama potvrdila rekavši da će kroz mjesec dana početi raditi kao ravnateljica labinskog Centra za socijalnu skrb, a taj je posao dobila putem provedenog natječaja na kojem je očito odabrana kao najbolja kandidatkinja.

 

Pet desetljeća doma

 

U međuvremenu je objavljen i natječaj kojim se tra-ži novi ravnatelj pulskog Doma, a sadašnja ravnateljica nije željela komentirati tko bi je mogao naslijediti. O tome će, kaže, odlučivati Upravno vijeće doma nakon pristiglih ponuda. Butorac je kazala da su i do nje došle razne priče o prestanku rada doma no to, tvrdi, nije točno.

Po njenim riječima, dom koji je prije dvije godine napunio 50. obljetnicu postojanja iza sebe ima dugu tradiciju i uspješne rezultate i suludo je govoriti da bi se ustanova zatvorila. Štoviše, upravo su nedavno morali odbiti četiri zahtjeva za smještaj djece jer su prekapacitirani.

 

Smješteno 27 štićenika

 

- Činjenica je da će se na razini svih dječjih domova kroz naredno razdoblje sprovesti transformacija i plan je do 2016. godine smanjiti kapacitete u ustanovama za jednu do dvije trećine. U Hrvatskoj postoji jedanaest ustanova za smještaj djece, a zahtjeva je sve više, veli Butorac dodajući da je prioritet raditi na deinstitucionalizaciji i vaninstitucionalnim programima da bi se što manje djece u konačnici smjestilo u ustanove. Jedna od opcija je smještaj u udomiteljske obitelji

Besplatno mjerenje mineralne gustoće kostijukoje moraju imati posebnu licencu ukoliko kane preuzeti brigu o djeci koja su iz nekog razloga završila u pulskoj odgojnoj ustanovi. Zasad u Istri nema niti jedne takve obitelji, iako je trenutno u pulskom domu smješteno 27 štićenika iz čitave Hrvatske koji su podijeljeni u dvije ženske i dvije muške skupine. Što se tiče odlaska na drugi posao i to u trenutku dok joj sadašnji mandat ističe tek 2015. godine, Butorac veli da se kao diplomirana socijalna radnica odlučila vratiti staroj ljubavi, a to je rad u sustavu socijalne skrbi u kojem je punih 14 godina radila kao socijalna radnica u pulskom Centru za socijalnu skrb.

Funkciju ravnateljice Doma preuzela je 2007. godine, rekavši da je pulski dom za odgoj djece i mladeži jedinstvena ustanova na istarskom području, u sklopu kojeg egzistira i poludnevni boravak, a imaju i četiri programske skupine u pulskim osnovnim školama Šijana, Stoja, Centar i Veli Vrh.

Dom koji prima djecu između 9 i 18 godina, sada spada pod resorno ministarstvo, no izgledno je da će tijekom procesa decentralizacije vrlo brzo doći pod ingerenciju Istarske županije. Nasilje u obitelji, popuštanje u učenju i zanemarivanje školskih obveza, krađe, problemi sa zakonom i ovisnošću neki su od razloga zbog čega maloljetnici najčešće dolaze u pulski "popravni" dom.

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

centar za socijalnu skrb czss ravnatelj draženska butorac