Bivši raški župnik prisilno se vraća iz Njemačke

Bivši raški župnik prisilno se vraća iz Njemačke

23.10.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Don Vinko Puljić, svećenik koji vodi Hrvatsku katoličku misiju Göttingen u Donjoj Saskoj, a prije odlaska u misije službovao je u Raši i u Štinjanu, uskoro će zaista napustiti Njemačku jer je na svom privatnom Facebook profilu pozvao na financijsko doniranje Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Biskupski dužnosnici pozvali su don Vinka na razgovor, kada je kompromisno odlučeno da će don Vinko sam napustiti misiju.

Zasad je pod prisegom šutnje, ne smije davati izjave, jer bi istom bio smijenjen, ali poručuje: "Što bilo da bilo, želim do kraja života slušati Crkvu"!

Sve je počelo nakon što je don Vinko Puljić 12. rujna ove godine na svom Facebook profilu objavio post: "Dragi prijatelji! Prijatelji Istine! Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac poziva Vas da svojim donacijama pomognete utvrđivanje realne slike događaja u logorima Jasenovcu i Staroj Gradiški te drugih zbivanja u razdoblju Drugog svjetskog rata i poraća. Od osnutka Društva 2014. godine naši su članovi nizom knjiga, članaka, feljtona i javnih istupa snažno u javnosti osporili crne mitove o jasenovačkom logoru".


Po mišljenju biskupije Hildesheim, na čijem području Puljić pastoralno djeluje, grijeh je pozivati da se financiraju negatori Jasenovca. Župnik don Vinko Puljić točno je godinu dana upravitelj dviju Hrvatskih katoličkih misija Göttingen, a prošlih devet godina (od 2011.) bio je u HKM Siegen. Kao svećenik sudjelovao je u Domovinskom ratu, dajući braniteljima duhovnu snagu kroz molitve, razgovore, svete sakramente i pokapajući one koji su živote dali za našu slobodu.


Pouzdano saznajemo da je don Vinko Puljić, nakon razgovora s referentom za pastoral, odlučio vratiti se u svoju matičnu biskupiju. Naloženo mu je da napiše pismo distanciranja, što je i učinio, a cjelovit tekst glasi:


"Želio bih zaključiti da me je moj dragi poznanik, Akademik, profesor dr. Josip Pečarić, zamolio da podijelim poziv za donacije kako bi se podržala objektivno znanstveno utemeljena istraga i pojašnjenje događaja oko Jasenovca. Moj osjećaj ljubavi prema istini i ljubavi prema domovini naveo me je da javno podijelim njegovu molbu na mojoj privatnoj FB stranici. To se dogodilo 12.09.2020, jer po mom mišljenju nije bilo ništa loše i do danas dijelim to mišljenje da nema ništa loše, da se znanstveno ispituju činjenice. Nadalje, ne mislim da je takvo istraživanje uopće pogrešno. Ali: Da sam mogao pomislit da će se pojaviti toliko negativnih reakcija, ne bih podijelio ovaj poziv na doniranje. Čak ni u snu nisam mogao zamisliti takve besmislene, nerazumljive i neobjektivne reakcije na ovaj poziv! Ovime se distanciram u svim oblicima fašizma, nacionalizma, komunizma i ne podržavam ih ni na koji način. Ne želim uzburkavati sukobe i po vašem savjetu osjećam se prisiljen da pitam svog Biskupa o mom povratku u moju biskupiju. Nastavit ću raditi kao dobar hrvatski svećenik i nastaviti ću tražiti istinu. Unatoč tužnim događajima protiv moje osobe, ne mogu i neću se distancirati od ljubavi prema Bogu, ljubavi prema domu, ljubavi prema čovjeku i istini! Ako sam stavio neku odgovornu osobu u neugodnu situaciju s ovim pozivom, duboko mi je žao! Don Vinko Puljić, hrvatski župnik, KKM Göttingen – Braunschweig", piše don Vinko Puljić.


Podsjetimo, velečasni Vinko Puljić svećenik je trebinjsko-mrkanske biskupije, najstarije na području Bosne i Hercegovine. Rođen je 8. listopada 1962. u župi Rotimlja, općina Stolac kod Mostara, za svećenika zaređen 27. ožujka 1989. godine. Iz župe Sv. Barbare u Raši otišao je 2008. godine u Štinjan, župu Sv. Margarite, da bi 2011. godine bio razriješen službe u Štinjanu i stavljen na raspolaganju vlastitom ordinariju, biskupu Ratko Periću, kojeg je nakon višegodišnjeg biskupovanja (1993.-2020.) naslijedio mons. Petar Palić. Njega je papa Franjo 2018. godine imenovao hvarskim biskupom, a dvije godine kasnije mostarsko-duvanjskim biskupom i trajnim apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanske biskupije. S biskupom Palićem don Vinko Puljić će dogovoriti svoje daljnje pastoralno djelovanje.

Robert BURŠIĆ
don vinko puljić vinko puljić protjerivanje govor mržnje pop