Biser arhitekture: Rašu ugrožava "slobodna" gradnja

Biser arhitekture: Rašu ugrožava "slobodna" gradnja

23.6.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Fotokritika

"Uskoro ćemo propisati kriterije obnove fasada zgrada u Raši jer više ne možemo dopustiti da ih svatko sanira po vlastitom nahođenju", najavljuje općinski načelnik Josip Knapić. Posljednjih je godina, naime, ovo mjesto, koje slovi za biser moderne arhitekture Pulitzera Finalija, to, nažalost, samo na papiru.

Otkako su otkupljeni društveni stanovi, vlasnici uređuju zgrade prema financijskim mogućnostima te pojedinačnim stilskim i kolorističkim rješenjima pa mjesto u tom šarenilu izgleda, blago rečeno, zapušteno. U većoj mjeri sačuvan je samo trg.

- Stručnjacima ćemo prepustiti analizu situacije. To će nas nešto koštati, ali zadnji je čas da zaštitimo Rašu od "slobodne" gradnje, odredimo obrazac, boje i načine sanacije. Možda u svemu pomalo i kasnimo, priznaje Knapić.

Priču je aktualizirao vijećnik Zuhdija Buljubašić, pitajući na posljednjoj sjednici kada će se donijeti plan uređenja zgrada i okućnica. Dosta je zapuštenih stanova koji se ne koriste pa propadaju, primijetio je, predlažući da bi Općina trebala barem sanirati one u njenom vlasništvu.

- Raša je zapuštena. Svi koji tvrde drukčije, ne vide dobro. Kad nekome kažeš da si iz Raše, samo što ne okrene glavu, i to zbog njenog izgleda. Sve se svodi na pojedinačne pokušaje, no jedni obnavljaju ovako, drugi onako. To ne valja. U našoj su općini cementara i vapnara, Holcim i ITV, i to bismo trebali znati iskoristiti, kaže Buljubašić.

Neki su mještani stanove na svoju ruku samovoljno širili prema vrtovima, pretvarajući, primjerice, terase u sobu. Drugi su, pak, na okućnicama gradili veće objekte.

- Moguće je da se to ruši ili pak preinači, uskladi s mišljenjima stručnjaka koji će obići teren. Reda mora biti jer je na taj račun dosta kritika. Svatko je takve stvari radio na vlastiti rizik. Obavještavali smo građane da se suzdrže od gradnje bez suglasnosti nadležnih, tvrdi Knapić.

Općinske službe, veli, rade na prvom koraku sređivanja situacije, preduvjetima da se okućnice stanova katastarski riješe te da se na njih umjesto Općine, sadašnjeg vlasnika, mogu uknjižiti stanari. (I. RADIĆ)

 

divlja gradnja arhitektura pino knapić zuhdija buljubašić raša