Bio jednom motel u Potpićnu!

Bio jednom motel u Potpićnu!

21.4.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Fotokritika

Do zatvaranja rudnika u Tupljaku krajem 1999. godine, a još ranije onoga u Potpićnu, tamošnji motel u vlasništvu Istarskih ugljenokopa, bio je mjesto i dosta dinamičnog društvenog života u najmlađem istarskom naselju podignutom uz rudarsko okno. Danas su to ogoljele ruševine i sastajalište dokone i izgubljene mladeži, na čijim ostacima restorana, kuhinje i nekadašnjih lijepih samačkih soba, troše višak energije i utapaju nerijetko sumornu zbilju.

Motel je država odmah po zatvaranju rudnika dala na upravljanje lokalnoj samoupravi, odnosno Gradskom poglavarstvu, a prihod od prodaje, u skladu s pravilima “igre”, pripada općini na čijem se području određena nekretnina nalazi.

U ovom slučaju Općine Potpićan. Motel je došao u posjed ondašnjeg uglednog i utjecajnog pićanskog načelnika Branka Ružića iz redova vladajućeg IDS-a, koji je uplatio samo prvu ratu, ali ne i ostale, pravdajući se kasnije da Gradsko poglavarstvo Labina nije odmah sredilo kompletnu dokumentaciju.

Kada je tikva pukla on vraća motel, koji je u međuvremenu uništen do neprepoznatljivosti, umjesto da se sačuva i dobije novi sadržaj, čime je postao ružan spomenik nebrige, neodgovornosti i nesposobnosti lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Labina.

Papirologiju je kasnije sredila Općina Kršan, pronašavši i kupca iz Pule, prije tri godine, ali umjesto da je to bio početak kraja uništavanja tog objekta, potpuno nezaštićeni motel u središtu malog Potpićna i dalje je tek mjesto okupljanja i “zabavljanja” dijela ovdašnje mladosti.

Na čelu Kršana dinamično su se mijenjali načelnici svih političkih opcija, a nijedan od njih nije imao odveć sluha za eliminiranje te sramote, a teško je očekivati da će za već započele izbornog folklora ta i slične teme biti vrijedne pažnje ljudi koji će svojim sugrađanima nuditi bolje, ljepše i poštenije sutra. (MM)

općina kršan devastacija zapuštenost potpićan motel devastacija