Bina-Istra u Hrvatskoj

Bina-Istra u Hrvatskoj

28.6.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Prilikom potpisivanja ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb.  Yves Gabriel, predsjednik Uprave Bouygues Construction Group, zahvalio je hrvatskoj Vladi na ukazanom povjerenju ističući da se radi o dugoročnoj suradnji jer unatrag 15 godina surađuju na isto tako važnom projektu kroz zajednički utemeljenu firmu Bina-Istra.

Pa evo  kako  izgleda ta suradnja za Hrvatsku:

-1995.godine Hrvoje Šarinić je doveo francuske investitore . Hrvatska vlada dodijelila je posao tvrtki Bouygues; osnovana je Bina-Istra.Ugovor o koncesiji između RH i Bouyguesa bio je gotovo kolonijalan, a smatra se da je to bio jedan od načina kako da platimo svoju nezavisnost utjecajnim zemljama EU. Prvo su Francuzi imali pravo naplaćivati cestarinu na običnoj dvotračnoj cesti ali su se Istrani pobunili jer nisu htjeli plaćati cestarinu za običnu cestu pa su Francuzi morali odustati od te naplate. No država im je zato zauzvrat “dala” naplatu kroz tunel Učku, odavno sagrađen.
1995. je potpisan koncesijski ugovor za Fazu 1A te izvršen prijenos vlasništva nad tunelom “Učka” (iako je tunel Učka pušten u  promet još davnog 27.-og rujna 1981.godine, izgrađen je sa doprinosima građana Istre i jedna je od bitnih poveznica Istre sa ostatkom Hrvatske ). 2010.godine kroz tunel Učka je prošlo 2 800 000 vozila a  prihod je bio oko 91 000 000kn.

-Bina Istra je oslobođena i plaćanja PDV-a jer,  kad je potpisivan koncesijski ugovor, PDV nije postojao. A kako se ne bi povećala cestarina kad je PDV uveden, jer bi u tom slučaju bila previsoka, donesena je odluka da se korisnicima Bina Istre neće naplaćivati PDV.Pod izgovorom prilagođavanja propisima EU-a i zbog prazne državne blagajne,građanima RH-a se ukida  0% PDV-a na kruh,mlijeko,lijekove…međutim Bina Istri koja je u vlasništvu Bouyguesa francuske multinacionalne kompanije to nije problem,njiihov 0% nitko ne dira!!!

-Republika Hrvatska uplaćuje financijski doprinos Bina Istri i od 2000. godine uplaćeno je oko 187 milona eura,plaćanje financijskog doprinosa u budućnosti će uglavnom ovisiti o rastu prometa na Istarskom ipsilonu, ali se očekuje da će se ovaj prosjek prometa održati do kraja koncesijskog razdoblja,što znači da će Hrvatska i dalje plaćati doprinose!

-iako su političari govorili da  je davanje autocesta u koncesiju ispravna stvar i da će se na taj način  brzo doći do velikih iznosa za državni proračun,međutim zbog investicijskog ciklusa pretvaranja Ipsilona u puni profil autoceste i manjka prihoda od cestarine u tom razdoblju Bina Istra do sada je na osnovu koncesija  u hrvatski proračun  uplatila 0 kuna!!!

-Iako se može steći dojam da “davanjem” tunela “Učka”,neplaćanjem PDV-a,uplatama iz državnog proračuna na osnovu financijskog doprinosa…država pogoduje Bina Istri,odnosno Bouyguesu…međutim Bouygues je pokrenuo novi krug pregovora da im Vlada produži koncesiju sa sadašnjih 32 na 40 godina, kao razlog ističu da je rentabilnost autoceste na rok koncesije od 32 godine kroz Istru granična zbog nedovoljnog prometa! Produljenje koncesije za još osam godina smanjilo bi iznos financijskih doprinosa koje plaća RH.

pa vi sami zaključite….
U današnje vrijeme kada političari traže “stezanje remena” kada država  “reže” socijalna davanja,kada se vrši pritisak na sindikate,ukida 0 stopa PDV-a na kruh,lijekove….nitko nije postavio pitanje kako je moguće ovakvo poslovanje Bina Istre?
Zašto se ne traži revizija takvih ugovora? Kakvu korist ima RH od davanja takvih koncesija?Zar sadašnja vlada u predizborno vrijeme nije obećavala da će raditi reviziju raznih “pretvorbi”,privatizacija,koncesija…. Da li se itko pita kako onda mogu poslovati domaći poduzetnici koji moraju plaćati PDV-e i kojima država nepomaže sa “financijskim doprinosima”.Nadajmo se da će potpisani ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb donjeti i nešto novca za hrvatski proračun.

 Ovaj članak slobodan je za citiranje i prenošenje, uz obvezno navođenje izvora: http://izmedjuredaka.wordpress.com/

Bina Istra Bouygues financijski doprinos Hrvoje Šarinić koncesija PDV tunel Učka