[BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI] "Iznad zemlje” - umjetnički program za mlade

[BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI] "Iznad zemlje” - umjetnički program za mlade

15.5.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu 2. Bijenala industrijske umjetnosti koje će se od 21. srpnja do 28. listopada 2018. održati u Labinu, Raši, Vodnjanu, Puli i Rijeci, u sklopu projekta Rijeka – EPK 2020, Labin Art Express XXI i kustoski kolektiv WHW organiziraju i provode poseban umjetnički program za mlade od 15 do 25 godina namijenjen učenicima studentima, pripadnicima nacionalnih manjina, invalidima i nezaposlenima pod nazivom "Iznad zemlje". Više od 300 mladih imati će mogućnost sudjelovanja u višednevnim umjetničkim rezidencijama i radionicama pod vodstvom domaćih i stranih umjetnika, sudionika bijenala. Konačni rezultati ovog programa, koji je započeo dvodnevnom svibanjskom radionicom umjetničke grupe ŠKART u Puli, bit će predstavljeni na 2. Bijenalu industrijske umjetnosti.

Prema najavi, nakon radionice u Puli, hrvatski umjetnik Marko Tadić održat će od 16. do 18. svibnja, od 17-20 sati u labinskoj Lamparni trodnevnu umjetničku radionicu na kojoj je sudjelovanje besplatno a prijave su moguće na mail adresi igor@lae.hr ili na telefon 095 840 2666. Riječ je o interaktivnoj video-radionici tijekom koje će mladima biti približen ovaj umjetnički medij. Osim prikupljenih i snimljenih materijala te stečenog iskustva, jedan od rezultata radionice biti će i produkcija novog, participativnog umjetničkog rada Marka Tadića koji će biti predstavljen na izložbi Bijenala u Raši.

Marko Tadić, rođen 1979. u Sisku diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Firenci u Italiji. Izlagao je na nizu samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Dobitnik je više nagrada, a njegova zaokupljenost odbačenima stvarima i sklonost razradi narativnih prosedea u mediju animacije i multimedijalnih instalacija ima svoje podrijetlo u književnosti, filmu i osobito u mediju radio-drame. Uz vlastite umjetničke radove, Marko Tadić kontinuirano radi s djecom i mladima na programima koji im približavaju medije animacije i videa. Zajedno sa Tinom Gverović predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjem likovnom Bijenalu u Veneciji. (B. BIOČIĆ)

kultura mladi umjetnost marko tadić branko biočić prijave Italija Bijenale venecija Sisak Zagreb klub maldih Lamparna Rudarska 1 skupine korisnici ESF EU projekti srednja škola studenti osobe s invaliditetom nacionalne manjine Labin Pula Rijeka ŠKART kolektiv video Iznad zemlje Vodnjan Raša animacija mediji Tina Gverović instalacija